– Gherla din județul Cluj;
– Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, din județul Timiș;
– Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din județul Sălaj.
Carantina zonală se instituie de mâine, 5 noiembrie și este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.
Astfel, Guvernul împreună cu autorităţile locale şi sanitare stabiliesc măsuri drastice pentru zonele în care rata de incidenţă depăşeşte 1,5 sau 3 la mia de locuitori. Lista localităţilor şi oraşelor care intră în scenariul roşu se colorează din ce în ce mai mult, iar măsuri drastice sunt instituite în funcţie de caz.
Ultima revizuire a hărţii pune încă nouă localităţi din judeţul Timiş pe lista roşie. Astfel, Ghiroda, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Becicherecu Mic, Fibiş, Foeni, Giroc şi Pesac intră în scenariul roşu.
”Având în vedere creşterea ratei de infectare la nivelul unor localităţi din judeţul Timiş, în urma evaluărilor analizei de risc la nivelul acestora, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a transmis Institutului Naţional de Sănătate Publică propuneri de carantinare. Astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis avizul pentru propunerile DSP Timiş privind carantinarea localităţilor Ghiroda, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Becicherecu Mic, Fibiş, Foeni, Giroc şi Pesac, din judeţul Timiş”, spune prefectura Timiş.
Măsura de carantinare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.
Citeşte şi: Încă un municipiu ar putea intra în carantină, după Timişoara
Şi CSJU Sălaj a decis marţi să instituie măsuri de carantinare zonală, începând cu 5 noiembrie, pentru municipiul Zalău şi oraşele Cehu Silvaniei.
Autorităţile judeţene propun instituirea unor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona. Printre acestea, sunt vizate următoarele:
Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor în intervalul orar 23,59 – 6,00 va fi interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.
Prefectului judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat carantinarea municipiului Gherla. Aici situaţia este critică, după ce rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori, precizând că măsura intră în vigoare în 5 noiembrie şi este valabilă cel puţin două săptămâni.
„Rata incidenţei este de 5,08 pe judeţ, lucru care ne pune în situaţia de a mai lua câteva măsuri de restricţionare. Avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale care au o incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, 27 între 1,5 şi 3 şi 21 între 0 şi 1,5. La nivel de municipii rata incidenţei este următoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, în scădere faţă de ieri, Gherla este la 8,44, în creştere faţă de ieri, Turda este 3,09 în creştere faţă de ieri, Câmpia Turzii este la 5, în creştere faţă de ieri, Huedin este la 4,05 în scădere faţă de ieri şi la nivel de UAT-uri observăm la unele o scădere uşoară, altele o creştere. La nivelul celor două localităţi carantinate, Sic şi Săvădisla, avem o scădere a incidenţei, la Săvădisla în momentul de faţă suntem la 5,33 rata, la Sic încă este 13,08, e o comună mult mai mică”, a afirmat prefectul judeţului Cluj.
Proaspătul edil al oraşului Timişoara vine cu rpeviziuni sumbre. Dominic Fritz a anunţat că oraşul se apropie cu paşi repezi de carantinare având în vedere rata de incidenţă care continuă să crească.
”Suntem la o rată de infectare, în Timişoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creştere exponenţială şi, din păcate, este puţin probabil să putem evita o carantinare a oraşului şi a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localităţile care depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori, trebuie să trimită necesitatea lor de carantinare. Asta înseamnă că o să ne confruntăm foarte curând cu aceasta decizie. Eu nu cred că cineva poate să ia această decizie uşor, dar cred că, dacă privim cifrele în faţă, dacă realizăm că oricum la un moment dat va trebui să carantinăm zona metropolitană…Mai bine mai devreme decât mai târziu, ca să limităm răspândirea virusului. Scopul principal trebuie să fie ca la sfârşitul lui decembrie să sărbătorim cât de cât un Crăciun normal şi să salvăm câte vieţi posibile, iar pentru asta trebuie să luăm aceste măsuri”, a declarat primarul Timişoarei Dominic Fritz. Fritz a adăugat că această discuţie trebuie să aibă loc în CJSU.
Prefectura Capitalei a anunţat măsuri dure şi prelungirea restricţiilor pentru Bucureşti având în vedere rata de infectare la mia de locuitori, care se apropie vertiginos de 4. Astfel, printre noile măsuri, se pare că reprezentanţii companiilor trebuie să introducă program de lucru pe mai multe grupe, pentru a nu nu supraaglomera transportul în comun.
Citeşte şi: Revin declaraţiile pe propria răspundere. Tot mai multe localităţi intră în carantină