Sibiul este cel mai grav afectat judeţ din România în privinţa incidenţei COVID-19, conform Grupului de Comunicare Strategică.
În prezent, în spitalele din judeţ nu mai sunt locuri libere pentru pacienţii adulţi COVID-19. Doar pentru copiii care se infectează şi au nevoie de spitalizare mai sunt locuri libere în Spitalul de Pediatrie din Sibiu, patru locuri la ATI şi alte 35 libere în Secţia de Infecţioase.
Nu doar lipsa paturilor pentru pacienţii COVID-19 din judeţul Sibiu este o problemă. În acest moment, pacienţii COVID-19 din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă beneficiază de o singură staţie de oxigen, care nu face faţă nevoii mari de oxigen.
O a doua staţie de oxigen ar urma să ajungă marţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu .
Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 la 16 noiembrie. Sibiul, judeţul cu cea mai mare rată de infectare
Adela Morar, director adjunct DSP Sibiu, este de părere că descoperirea unui număr aşa de mare de persoane infectate cu COVID-19 se datorează creşterii numărului de teste efectuate după ce s-a luat decizia ca pacienţii COVID asiptomatici sau cu forme uşoare să fie trataţi de medicii de familie.
„Rata a început să crească după ce pacienții asimptomatici sau cei cu forme ușoare au rămas în grija medicilor de familie. Cei interesați direct, familiile acestora au făcut astfel teste. A crescut numărul acestora. Dacă aveam câteva zeci pe zi, am ajuns la sute și sute. Și atunci evident că a crescut și numărul celor depistați pozitiv. Și aceasta ar putea fi o explicație pentru creștrea numărului de persoane depistate pozitiv”, a declarat Adela Morar, pentru Ora de Sibiu.
În prima zi de carantină Sibiul s-a umplut de polițiști și jandarmi. Străzile sunt aproape goale pentru că puţini locuitori au mai ieşit din case din cauza restricţiilor. Filtre ale polițiștilor sunt amplasate pe marile bulevarde și la intersecțiile din oraș. Chiar și puținii șoferi care au ieșit pe stradă sunt opriți și întrebați despre motivul ieşirii din case.
Poliţiştii supraveghează şi intrările şi ieşirile din oraş, iar toţi șoferii sunt verificaţi.
În intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situaţii prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanţă, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţii sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinţei, motivat, doar în intervalul orar 10,00 – 13,00, în vreme ce persoanele cu vârsta de sub 65 de ani pot circula în intervalele orare 06,00 – 10,00, respectiv 13,00 – 20,00.
În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulaţia persoanelor numai în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.
Pentru justificarea deplasării în afara locuinţei / gospodăriei, cetăţenii pot utiliza şi prezenta pentru control formularele on-line, completate corespunzător pe telefon sau tabletă (adeverinţă eliberată de angajator sau declaraţie pe propria răspundere).
Modelul declaraţiei poate fi văzut AICI