„Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Mark Rutte într-o intervenţie televizată transmisă de la sediul Guvernului din Haga, în faţa căruia erau adunaţi manifestanţi care protestau faţă de carantina totală. Strigăte şi fluierături la adresa premierului Rutte au putut fi auzite în timp ce acesta ţinea discursul, notează agențiile internaționale de presă.
„Nu avem de-a face cu o simplă gripă, aşa cum cred oamenii din spatele nostru”, a comentat prim-ministrul olandez situaţia, referindu-se la protestatari.
Măsurile anunţate sunt cele mai severe de la începutul pandemiei noului coronavirus. În martie, Olanda a aplicat „izolarea inteligentă”, menţinând deschise magazinele şi închizând şcolile.
Aceste măsuri vor dura până la 19 ianuarie și au fost luate deoarece numărul contaminărilor a înregistrat o creştere bruscă şi bilanţul deceselor a depăşit 10.000.
De asemenea, locul din care a fost pronunţat discursul este important, biroul prim-ministrului olandez fiind folosit de obicei doar pentru anunţurile foarte solemne. De la începutul crizei sanitare provocate de epidemie, majoritatea măsurilor au fost anunţate dintr-o simplă sală de conferinţe de presă.
Cetăţenilor olandezi li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi. Toate magazinele neesenţiale, cu excepţia supermarketurilor, a magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor fi închise începând de marţi, în timp ce şcolile vor închide începând de miercuri.
Muzeele, cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de sport, precum şi grădinile zoologice vor fi, de asemenea, închise, a adăugat Mark Rutte.
Premierul olandez le-a cerut concetăţenilor săi să-și reducă ieşirile, să nu călătorească în străinătate şi să limiteze la unu, maximum doi, numărul invitaţilor cu ocazia sărbătoririi Crăciunului.