Viitura se apropie de ţara noastră şi hidrologii estimează că luni va fi atins un debit maxim de 10.600 metri cubi/ secundă la intrarea Dunării în ţară, la Baziaş, urmând ca de marţi, acesta să scadă constant, , potrivit Agerpres.
Citeşte şi Atenţionare COD GALBEN pe Dunăre
Deşi debitul Dunării este în creştere constantă de câteva zile, iar maximum estimat a fi atins luni este cu aproximativ 4.000 de metri cubi/secundă mai mare decât media normală pentru luna iunie, care este de 6.400 mc/s, specialiştii dau asigurări că Dunărea nu va produce inundaţii pe sectorul din amonte de barajul de la Porţile de Fier, pe raza judeţului Caraş-Severin.
”Debitul Dunării, la Baziaş, a fost, vineri, de 9.800 m.c/secundă, iar pentru sâmbătă se preconizează a fi de 10.300 m.c./s., duminică de 10.500 m.c./s., iar luni, pe 17 iunie, de 10.600 m.c./s., care este vârful viiturii. Urmează apoi, ca din 18 iunie, debitul să scadă cu circa 100 m.c./s. pe zi. Aceste debite, însă, nu sunt periculoase‘, precizează Dorin Gavril, directorul Serviciul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.
Citeşte şi Dunărea CREŞTE simţitor şi în România. Când va fi VÂRFUL de VIITURĂ
Ultima viitură pe Dunăre, în amonte de Porţile de Fier, a fost în primăvara acestui an, în luna aprilie, când debitul a fost de 11.900 de mc/s şi care nu a pus niciun fel de probleme în Caraş-Severin, iar la ultimele inundaţii, din 2006, a fost înregistrat un debit istoric de 16.800 mc/s.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin are în administrare sectorul dintre Baziaş şi confluenţa cu râul Cerna, la Orşova, înainte de barajul de la Porţile de Fier I, ceea ce înseamnă circa 100 km.