Carbohidraţii, combustibil pentru organism

Contestați în prezent de cei care își doresc să slăbească, pe motiv că ar îngrășa, carbohidrații sunt în realitate macronutrienți extrem de necesari, responsabili de alimentarea întregului corp cu energie.
Alina Costache
23 aug. 2017, 08:52
Carbohidraţii, combustibil pentru organism

Carbohidrații – sau hidrații de carbon – fac parte din categoria celor 3 macronutrienți esențiali pentru organism, împreună cu  proteinele și grăsimile. Îmbunătățesc sistemul imunitar, sunt sursă de energie primară, ajută la coagularea sângelui. Denumirea de carbohidrați provine de la elementele chimice care îi compun, și anume: carbon, hidrogen și oxigen. 

Carbohidrații simpli cresc rapid glicemia

Carbohidrații simpli (glucidele simple sau glucidele rafinate), precum glucoza din zahărul rafinat sau galactoza din produsele lactate, se numesc monozaharide. Cei care conțin două tipuri de glucide, precum lactoza din lapte sau maltoza din bere și anumite legume, poartă denumirea de dizaharide. De asemenea, carbohidrații simpli se întâlnesc și în dulciuri, sucuri, produse de patiserie, cereale îndulcite și în mâncarea procesată. Aceștia sunt considerați a fi sursă de calorii goale, deoarece nu sunt însoțiți în mod natural de vitamine, minerale sau fibre. Pentru că se digeră și se absorb foarte repede în sânge, determină o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o coborâre la fel de rapidă, senzația de foame reapărând la scurt timp. Excepție fac fructele, care deși conțin carbohidrați simpli, au o mulțime de vitamine, enzime, antioxidanți, fibre și apă purificată, extrem de necesare organismului.

Carbohidrații complecși dau energie pe termen lung

Carbohidrații complecși (glucidele cu eliberare lentă) sunt numiți și polizaharide, deoarece au în componența lor mai mult de trei tipuri de zaharuri. Spre deosebire de cei simpli, oferă puține calorii și sunt procesați mai lent de către organism. În plus, întrețin funcțiile acestuia pe termen lung. Carbohidrații complecși se găsesc cu precădere în fructe și în legume: mere, banane, căpșuni, alune, dovleac copt, fasole, linte, mazăre, orez brun, cereale integrale și cartofi.  

Surse de carbohidrați buni

Orez brun: 75g/100g
Paste integrale: 65g/100g
Fasole: 20g/100g
Cartofi: 20g/100g
Pâine integrală: 45g/100g
Fulgi de ovăz: 60g/100g

Fibrele previn apariția cancerului de colon

Și fibrele alimentare fac parte din categoria carbohidraților. Acestea sunt nedigerabile și nu sunt transformate în zaharuri simple. Ajută la îmbunătățirea digestiei, la micșorarea colesterolului, la reglarea tranzitului intestinal și a nivelului de zahăr din sânge. Previn apariția cancerului de colon sau a diabetului.

Mențin sănătatea creierului

În urma studiilor s-a constatat că oamenii care au o dietă slabă în carbohidrați sunt mai predispuși să sufere de anxietate, de furie sau de depresie. Acest lucru se explică prin faptul că nivelul serotoninei din creier crește în urma consumului de hidrați de carbon. Totodată, consumați în exces – în special cei rafinați –, favorizează apariția obezității, a diabetului sau chiar a diferitelor forme de cancer.

Bine de știut!

Doza zilnică recomandată de nutriționiști este de 135 de grame de carbohidrați, care asigură circa 30% din aportul caloric cotidian. 

Riscurile dietelor sărace în carbohidrați

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...