Carbohidraţii, combustibil pentru organism

Contestați în prezent de cei care își doresc să slăbească, pe motiv că ar îngrășa, carbohidrații sunt în realitate macronutrienți extrem de necesari, responsabili de alimentarea întregului corp cu energie.
Alina Costache
23 aug. 2017, 08:52
Carbohidraţii, combustibil pentru organism

Carbohidrații – sau hidrații de carbon – fac parte din categoria celor 3 macronutrienți esențiali pentru organism, împreună cu  proteinele și grăsimile. Îmbunătățesc sistemul imunitar, sunt sursă de energie primară, ajută la coagularea sângelui. Denumirea de carbohidrați provine de la elementele chimice care îi compun, și anume: carbon, hidrogen și oxigen. 

Carbohidrații simpli cresc rapid glicemia

Carbohidrații simpli (glucidele simple sau glucidele rafinate), precum glucoza din zahărul rafinat sau galactoza din produsele lactate, se numesc monozaharide. Cei care conțin două tipuri de glucide, precum lactoza din lapte sau maltoza din bere și anumite legume, poartă denumirea de dizaharide. De asemenea, carbohidrații simpli se întâlnesc și în dulciuri, sucuri, produse de patiserie, cereale îndulcite și în mâncarea procesată. Aceștia sunt considerați a fi sursă de calorii goale, deoarece nu sunt însoțiți în mod natural de vitamine, minerale sau fibre. Pentru că se digeră și se absorb foarte repede în sânge, determină o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o coborâre la fel de rapidă, senzația de foame reapărând la scurt timp. Excepție fac fructele, care deși conțin carbohidrați simpli, au o mulțime de vitamine, enzime, antioxidanți, fibre și apă purificată, extrem de necesare organismului.

Carbohidrații complecși dau energie pe termen lung

Carbohidrații complecși (glucidele cu eliberare lentă) sunt numiți și polizaharide, deoarece au în componența lor mai mult de trei tipuri de zaharuri. Spre deosebire de cei simpli, oferă puține calorii și sunt procesați mai lent de către organism. În plus, întrețin funcțiile acestuia pe termen lung. Carbohidrații complecși se găsesc cu precădere în fructe și în legume: mere, banane, căpșuni, alune, dovleac copt, fasole, linte, mazăre, orez brun, cereale integrale și cartofi.  

Surse de carbohidrați buni

Orez brun: 75g/100g
Paste integrale: 65g/100g
Fasole: 20g/100g
Cartofi: 20g/100g
Pâine integrală: 45g/100g
Fulgi de ovăz: 60g/100g

Fibrele previn apariția cancerului de colon

Și fibrele alimentare fac parte din categoria carbohidraților. Acestea sunt nedigerabile și nu sunt transformate în zaharuri simple. Ajută la îmbunătățirea digestiei, la micșorarea colesterolului, la reglarea tranzitului intestinal și a nivelului de zahăr din sânge. Previn apariția cancerului de colon sau a diabetului.

Mențin sănătatea creierului

În urma studiilor s-a constatat că oamenii care au o dietă slabă în carbohidrați sunt mai predispuși să sufere de anxietate, de furie sau de depresie. Acest lucru se explică prin faptul că nivelul serotoninei din creier crește în urma consumului de hidrați de carbon. Totodată, consumați în exces – în special cei rafinați –, favorizează apariția obezității, a diabetului sau chiar a diferitelor forme de cancer.

Bine de știut!

Doza zilnică recomandată de nutriționiști este de 135 de grame de carbohidrați, care asigură circa 30% din aportul caloric cotidian. 

Riscurile dietelor sărace în carbohidrați

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9