„Pe baza calculelor noastre, acciza suplimentară ar putea avea un impact de 40 de bani pe litru în preţul final„, a spus vicepreşedintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, potrivit Agerpres.
Grupul Rompetrol va plăti 10 milioane de dolari la bugetul de stat în contul taxei pe construcţiile speciale. Cătălin Dumitru a subliniat că şi această taxă se va regăsi tot în preţul final de la pompă şi va fi plătită tot de şoferi, însă a evitat să spună care va fi impactul concret.
„Din taxa pe stâlp, estimăm un impact de 10 milioane de dolari pentru grupul Rompetrol. Ştim foarte bine cum se formează preţul şi este evident că toate aceste elemente se vor regăsi în preţul final„, a precizat oficialul Rompetrol.
Grupul Rompetrol îşi menţine, astfel, estimările făcute la începutul anului, când Cătălin Dumitru a spus că benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu 40 de bani pe litru de la 1 aprilie, când va intra în vigoare noua acciză de 7 eurocenţi pe litru.
„Anticipăm, fără să avem certitudinea, că impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. Nu există miracole şi, cu siguranţă, această evoluţie se va regăsi în preţul la pompă„, a spus vicepreşedintele Rompetrol.
Dumitru a adăugat că, pe termen scurt, această scumpire va duce la un recul al consumului. „Această creştere de preţ cu siguranţă va determina o scădere a consumului. E greu de anticipat cu cât, depinde şi de vreme, de alţi factori, va fi o perioadă de reaşezare a pieţei. Se va diminua consumul total cu un procent? Posibil. Două procente? Posibil şi asta. Apoi, suntem convinşi că se va reveni la un consum normal, atât la benzină, cât şi la motorină„, a continuat oficialul Rompetrol.