Card de sănătate 2025. Cardul de sănătate este un document crucial pentru accesul la serviciile medicale din România, permițând decontarea acestora. Toate persoanele asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate, însă nu toți posesorii sunt conștienți de data expirării acestuia.
Cardul Național de Asigurări de Sănătate este un card din plastic cu cip integrat și permite accesul pacienților asigurați la servicii medicale și farmaceutice pe teritoriul României.
Acesta conține un circuit integrat cu microprocesor, care este esențial pentru validarea serviciilor medicale furnizate de diferite entități și pentru decontarea acestora din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Cardul de Sănătate funcționează ca un cod de acces pentru sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prescripția electronică (PE) și cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS).
Citește și : Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest aliment din comerț. E periculos pentru sănătate
El este destinat persoanelor asigurate cu vârsta de peste 18 ani, iar copiii nu au nevoie de acest card pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, conform legislației.
Cei care nu au primit încă acest card, fie din cauza neemiterii, fie din cauza absenței lor la domiciliu la momentul distribuirii acesteia pot continua să beneficieze de servicii medicale. Persoanele ce nu sunt asigurate pot beneficia numai de servicii de urgență sau plătite.
Pentru a fi utilizat, cardul trebuie activat, la orice furnizor de servicii medicale (cu excepția farmaciilor), la prima vizită după primirea cardului. Activarea presupune înlocuirea codului PIN inițial (0000), cu unul personal, care nu trebuie divulgat.
Activarea cardului se poate face la cabinetul medicului de familie, iar utilizarea sa este simplă. Practic, persoana asigurată îl prezintă la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice, ce îl introduc într-un aparat special și solicită introducerea codului PIN.
Astfel, serviciile sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 iulie 2018 a fost prelungită de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.
Este important de menționat că aceste carduri sunt recunoscute ca fiind valabile de către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilității inscriptionate pe suprafața din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.
De asemenea, cardurile naționale de sănătate emise începând cu data de 1 august 2018 au de la început o durată de valabilitate de șapte ani, conform aceleiași Hotărâri de Guvern.
Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscripționată pe document a expirat, deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.