Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este obligatoriu din 1 septembrie 2015. După multe amânări, acest instrument medical a fost în sfârşit implementat, însă în continuare există numeroase controverse în ceea ce priveşte rolul şi întrebuinţarea sa.
Serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie excepție făcând asigurații pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceștia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare și decontare, până când cardul lor va fi tipărit și transmis prin poștă.
„În primul rand as dori sa precizez ca, de azi (1 septembrie, n.r.), orice serviciu medical care nu este accesat in baza cardului nu va mai fi decontat. Toată lumea trebuie să-şi procure cardul. Este adevarat ca mai sunt asigurati carora nu li s-a emis cardul de sănătate, dar vor primi in continuare servicii medicale, dar numai pentru cei care nu au avut emis cardul. Ceilalţi trebuie să înţeleagă că trebuie să mearga sa-si ridice cardul. Nu trebuie lasat totul pe ultima zi. Cred că ştim de foarte multă vreme că trebuie să ne luăm cardul de sănătate. În toata Romania, oamenii trebuie sa stie ca trebuie sa ingrijeasca de aceste lucururi. Sănătatea nu trebuie lăsată la coada priorităţilor. Înteleg ca nu au avut o problema de sanatate pana acum, dar trebuie sa-ti faci timp. Vom continua sa avem program prelungit pentru a distribui celor care nu au primit cardul”, a declarat la România TV Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.
Chiar dacă avem cardul de sănătate activat, asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie de un bilet de trimitere la un specialist sau de o reţetă medicală atunci când ne prezentăm la farmacie. Atunci când dorim un serviciu medical, este nevoie să prezentăm atât cardul de sănătate, cât şi alte acte medicale.
„Cardul de sănătate nu conţine date medicale, este doar o cheie de identificare pentru intrarea în sistemul informatic, un acces oarecum echivalent cu consimţământul pacientului pentru ca medicul să îi acceseze datele medicale. Este o unealtă în plus, dar serveşte asiguratorului, pentru un mai bun control al cheltuieilor, NU medicului sau asiguratului. Neconţinând date medicale, ci doar date de identificare, nu se poate substitui unui act sau document medical„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București.
„În mod normal, cardul de sănătate e folosit pentru validarea serviciului. La farmacie, în momentul în care se merge şi nu este titularul reţetei, atunci este nevoie de actul de identitate pentru că trebuie menţionată securizarea vânzării medicamentelor respective, atfel degeaba avem card. Cardurile pot fi pierdute, furate… actul de identitate este obligatoriu să îl avem asupra noastră tocmai pentru a valida predarea medicamentelor respective. În ceea ce priveşte utilizarea în alte părţi, la cabinete medicale, la spitale, este nepotrivită, pentru că dacă se cere şi cardul şi adeverinţă de asigurat este nelegal. Simpla prezenţă a cardului şi a actului de identitate a persoanei sunt suficiente pentru confirmarea calităţii pacientului respectiv şi pentru validarea serviciului. Orice pretindere a insistenţei alături de card a actului de identitate, a adeverinţei de salariat şi a altor dovezi privind calitatea de asigurat este nelegală, dar actul de identitate este necesar la identificarea persoanei”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Barbu Vasile, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Într-un comunicat CNAS, remis RomaniaTV.net, se arată că acest card „reprezintă un instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate”, rolul lui nefiind de a modifica modul de acordare a serviciilor medicale şi farmaceutice.
„Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este un proiect de utilitate publică de interes naţional, aşa cum este definit prin Legea 95/2006. El reprezintă un instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate. Cardul nu modifică modul de acordare a serviciilor medicale şi farmaceutice.
Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănatate vor fi cheltuiţi mult mai eficient şi mai transparent. Asiguratul va avea garanţia ca în numele lui se decontează în sistem doar acele servicii medicale de care a beneficiat.
Acest instrument modern, utilizat în majoritatea ţărilor europene, este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS şi conţine datele de identificare al asiguratului. Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistem (Platforma Ionformatică a Asigurărilor de Sănatate). Totodată, acesta va face dovada calitatii de asigurat, necesara pentru a beneficia de serviciile medicale din pachetul de baza, decontate din FNUASS.
Accesul la Dosarul Electronic de Sanatate (DES) asigurat de cardul naţional va permite o îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale şi o diagnosticare mai corectă şi mai rapidă, bazată pe istoricul medical al pacientului”, potrivit unui comunicat de presă al CNAS, remis RomaniaTV.net.
Pentru consultaţii şi proceduri în cabinetul de reabilitare medicală va fi obligatorie prezentarea cardului.
Pentru procedurile de acupunctură, acordate în baza de tratament, prezentarea cardului e obligatorie şi se face în fiecare zi de tratament/fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură din cadrul curei de tratament.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la internarea şi externarea din spital, pentru accesarea serviciilor medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, cu excepţia următoarelor situaţii:
– la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală;
– la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital, şi la internare ca şi caz transferat;
– la externare pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.
Dacă vrei să primeşti servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi, prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii/ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu pentru acordarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de bază, din ambulatoriul de specialitate de medicină dentară.
Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatoriu ca să primeşti servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative.
Ca să efectuaţi analize de laborator decontate de CAS, prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va face la momentul recoltării probelor, în punctele de recoltare ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, cu excepţia serviciilor paraclinice de microbiologie, histopatologie şi citologie, în situaţia în care probele nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să efectuaţi investigaţii de microbiologie, examene de urină şi examene de materii fecale, decontate de CAS. Dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate pe biletul de trimitere, se va utiliza cardul la momentul depunerii probelor la furnizorul de investigatii paraclinice. Dacă acestea sunt recomandate pe biletul de trimitere împreună cu alte analize de laborator, se va prezenta cardul la momentul recoltării analizelor de laborator.
Cardul nu va fi obligatoriu ca să puteţi deconta examinările de histopatologie şi citologie.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să puteţi accesa serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, decontate de CAS, iar utilizarea cardului se va face la momentul efectuării investigaţiilor prevăzute în pachetul de bază.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că numărul serviciilor medicale raportate în mai, prima lună de utilizare a cardului naţional de sănătate, a scăzut semnificativ şi, implicit, s-au redus cheltuielile cu 100 de milioane de lei.
„Prima lună de card de sănătate a dus o scădere a numărului de servicii. Astfel dacă în aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, în mai au fost 12.228.000. O scădere semnificativă (3.318.030) a serviciilor decontate şi validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numărul de servicii raportate să fie la fel cu numărul de servicii validate”, a declarat Bănicioiu.
El a mai spus că economiile astfel obţinute, de 100 de milioane de lei, vor rămâne în sistemul de sănătate, scrie Mediafax.
Activarea cardului de sănătate se face la orice furnizor de servicii medicale la care asiguratul apelează prima dată după primirea documentului, scrie monitorulvn.ro. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului. Operațiunea de activare durează maxim 30 de secunde și constă în înlocuirea codului pin inițial al cardului (000) cu un cod PIN din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele sale de identificare.
Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID), data naşterii, termenul de valabilitate al cardului (5 ani). Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul PIN. Dacă asiguratul tastează greşit codul PIN al cardului de sănătate, de cinci ori consecutiv, acesta se blochează. În această situaţie, medicul va telefona la numărul de helpdesk 021.202.6995 pentru deblocare.
Asiguraţii care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate sau au pierdut/distrus acest document vor solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află. Asiguraţii vor primi cu titlu gratuit noul card de sănătate în situaţia în care cardul conţine date eronate. Asiguraţii vor plăti contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poștă a noului card, în cazul pierderii/distrugerii cardului iniţial. Costurile sunt de 15 lei. Plata se va face la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află asiguratul.
În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate. De asemenea, pentru asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conștiință, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, casa de asigurări de sănătate va elibera adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverinţa este valabilă trei luni de la eliberare.
Asigurații pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidența căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate. Mai mult, persoanele care călătoresc în străinătate pot solicita Cardul European la Casa de Asigurări de Sănătate, cel național folosindu-se doar pe teritoriul țării.
Citeşte şi Până când puteţi beneficia de servicii medicale fără cardul de sănătate