CARDUL DE SĂNĂTATE. Până în prezent doar 500.000 de români şi-au activat cardul naţional de asigurări de sănătate, din cei 12,5 milioane de asiguraţi. Cardul de sănătate poate fi activat la prima vizită la medicul de familie prin introducerea unui PIN personalizat.
Citeşte şi CARDUL DE SĂNĂTATE. Medicii de familie nu mai au de unde să cumpere cititoarele de carduri
Cardul de sănătate poate fi folosit din luna februarie pentru orice serviciu medical decontat de stat.
Prezentarea documentului electronic va fi însă obligatorie de la 1 mai. Până atunci cei care au refuzat cardul de sănătate din diverse motive sau nu l-au primit până în acest moment pot folosi în continuare adeverinţa de asigurat şi astfel nu vor plăti serviciile medicale de care beneficiază.
Citeşte şi CARDUL DE SĂNĂTATE, operaţional din februarie
Persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1 februarie 2015 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuţiei ulterior acestei date şi, ca urmare, nu li s-a emis încă un card naţional de sănătate, vor face dovada calităţii de asigurat in baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate. Această adeverinţă este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Citeşte şi Românii care refuză CARDUL de SĂNĂTATE au o alternativă
Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului naţional, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.