Cardul european de sănătate 2019. Cum se obţine şi la ce poate fi folosit

Cardul european de sănătate 2019. Ce este cardul european de sănătate și care este diferența dintre el și asigurarea medicală de călătorie. Cum poate fi obținut și la ce folosește.
Iulian Tudor
13 mart. 2019, 08:52
Cardul european de sănătate 2019. Cum se obţine şi la ce poate fi folosit

Începând din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, și românii pot solicita cardul european de sănătate, mai exact cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), scrie a1.ro. Acesta le dă dreptul la asistența medicală de stat, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (pentru servicii care nu sunt gratuite), în timpul şederii temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre aceste state pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

Citeşte şi Corina Creţu, scrisoare către Viorica Dăncilă despre spitalele regionale: Graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului

Mai exact, cardul european de sănătate ne ajută să economisim timp şi bani, în cazul în care ne îmbolnăvim sau suferim un accident în perioada în care ne aflăm în afara ţării.

„Este suficient să se prezinte la spitalele publice din statul în care au mers în vacanţă şi să-l prezinte. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între autorităţi”, spun oficialii CNAS.

Care este diferența dintre cardul european de sănătate și asigurarea medicală de călătorie

Mulți dintre cei care aleg să plece în vacanță peste graniță, aleg să-și facă asigurare medicală de călătorie, care este valabilă, așa cum îi spune și numele, numai pe perioada călătoriei. O astfel de asigurare medicală de călătorie, pentru o săptămână petrecută undeva între granițele Europei costă în jur de 100 de lei pentru două persoane. Turiștii români pot beneficia gratuit de un card european de sănătate, pe care trebuie să-l solicite la Casa de Asigurări de Sănătate. În baza acestui document vor fi tratați de orice urgență medicală apărută în vacanță, dar numai în sistemul medical de stat din țara respectivă.

În baza asigurării private românii se pot trata în caz de urgenţe în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află, dar posesorul trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

Cum se obține cardul european de sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate este obligată să elibereze gratuit cardul european de sănătate în șapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul în care avem, nevoie de el mai repede, autoritățile vor elibera un certificat provizoriu de înlocuire, în 24 de ore.

Acte necesare:

cererea de eliberare a cardului european de asigurat, pe care o găsești pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere, cardul fiind obligatoriu şi pentru copii.

dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani, adică o dovadă de la locul de muncă care să ateste că şi-a achitat contribuţia la sănătate.

Ce nu acoperă cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical.

De asemenea, nu garantează servicii gratuite, dacă acele servicii nu sunt gratuite nici pentru cetățenii țării respective. Date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România să nu fie gratuite într-o altă țară. La fel, într-o altă țară, pot fi gratuite servicii medicale care în România se plătesc.

Ce durată de valabilitate are cardul european de sănătate 2019

Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate se va dubla, de la 12 luni la 24 de luni, conform unui act normativ care se va aplica din 14 martie 2019. Măsura prelungirii valabilității documentului ce poate fi folosit, în caz de ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene (UE), de către persoanele asigurate în țara noastră a fost luată pentru a alinia valabilitatea documentelor emise în România cu cea a documentelor emise în alte state comunitare.

Ce se întâmplă în cazul pierderii cardului european de sănătate

Dacă pierd cardul european de sănătate în perioada vacanţei, românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că pot beneficia de tratament medical şi în lipsa acestuia. În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru şi, din diverse motive, nu se mai află în posesia cardului european, el trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis documentul pentru a solicita un certificat provizoriu de înlocuire, care are exact aceleaşi beneficii ca şi cardul european. Certificatul provizoriu este trimis în termen de 24 de ore de la solicitare.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Mircea Lucescu critică gazonul de pe Stadionul Steaua după victoria României cu Lituania
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...