Carduri de energie 2023. Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat marţi, după şedinţa de Guvern, că s-a aprobat, prin Ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, şi anume plata online, pe lângă plata la ghişeul Poştei Române sau prin poştaş. 4 milioane de beneficiari şi un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale de ajutor pentru plata ajutorului de energie. El a mai anunţat că începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investtiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile.
Vouchere alimente 2023. Anunţ important pentru românii sărmani, când se alimentează cardurile
”Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, este vorba de plata online care va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată face aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea condului, a seriei cardului de energie şi apoi cele trei documente pentru efectuarea plăţilor, necesare pentru decontarea banilor din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie”, a anunţat Marcel Boloş.
Carduri de energie 2023. Ministrul a arătat că acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică, adresa de email a beneficiarului, care va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română. Ulterior, vor fi verificate documentele trimise, în termen de maximum 5 zile, a mai spus Boloş, arătând că dacă operaţiunea este aprobată, se va primi tot prin poşta electronică dovada serviciilor de mandat poştal.
”În acest fel avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, de către beneficiari”, a mai arătat Boloş, precizând că prima este prezentarea la oficiul poştal, a doua direct la poştaş şi începând de astăzi prin plăţile online.
Vouchere facturi 2023. Poştaşii sună la uşă de săptămâna viitoare. Când intră primii bani pe card
Ministrul Investiţiilor a mai spus că de reţinut este că începând cu ziua de mâine se vor distribui cardurile de energie prin Poşta Română, începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investtiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie, aşa cum a anunţat şi premierul, se vor putea efectua plăţile.
Ministrul Investiţiilor a mai spus că este vorba de 4 milioane de beneficiari şi de 5 miliarde de lei, reprezentând un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale pe care o au în derulare.
Marcel Boloş a mai spus că este vorba de prima experienţă privind interogarea bazelor de date şi a listelor de beneficiari, fiind forma prin care au scutit beneficiarii de depunerea acestor cereri şi a întregului proces birocratic de obţinere a cardului de energie.
”Astfel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi locul de consum, respectiv gosppodăria este cel care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoarea de 1.400 de lei, în două tranşe, tranşa din luna februarie şi cea din luna septembrie 2023.
Potrivit MIPE, aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari/ locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” S.A, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.
Beneficiarii trebuie să ştie că asociaţiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat poştal de la Compania Naţională „Poşta Română” S.A, operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidenţele contabile plata datoriei beneficiarului faţă de energia termică şi virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.
”În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Mă bucur să anunţ adoptarea modelului cardului de energie şi a documentului ce va atesta datoriile la Asociaţiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. Tot astăzi, a fost semnată Convenţia pentru ca Poşta Română să poată emite şi distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanţate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a explicat ministrul Marcel Boloş.
Cum vor fi acordate ajutoarele pentru compensarea preţurilor la energie
Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Conform ordonanţei adoptate astăzi, vor beneficia de măsură: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Potrivit MIPE, ”sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulţi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei”.
Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operaţional Capital Uman şi Programul Operaţional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.
Ce trebuie să ştie potenţialii beneficiari
Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poşta Română SA Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poşta Română de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.