Carduri sociale 2023: Ultimii 250 de lei din acest an, din totalul de 1500 de lei, vor intra pe card în luna decembrie, deja mulţi români cu venituri mici au banii pe card de pe data de 15. Cei care nu cheltuiesc toți banii trebuie să știe că sumele vor fi retrase automat la momentul expirării cardului.
Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
EXCLUSIV Vouchere pentru alimente şi în 2024. Ministrul Adrian Câciu anunţă 1.500 de lei pentru românii cu venituri mici
Vouchere alimente şi bani mai mulţi pentru profesori în octombrie. Ministrul Fondurilor Europene a făcut un anunt extrem de important, în exclusivitate la Romania TV. Adrian Caciu a explicat ce bani în plus vor primi profesorii in luna octombrie.”Aşa cum ne am angajat, cadrele didactice au prima de 1.500 lei, iar personalul nedidactic prima de 500 lei în luna octombrie. În perioada 20-27 octombrie, cardurile vor incarcate cu aceste sume de bani, este inceputul acestui program care se desfasoara pana in 2027, asa cum am stabilit cu personalul din educatie”.
Dar, așa cum era prevăzut inițial în programul aprobat și finanțat de Comisia Europeană, cardurile sociale expiră, având termen de valabilitate pe o perioadă de 12 luni de la momentul eliberării lor.
Aceleași termene sunt valabil și pentru sumele existente deja pe aceste carduri. Cu alte cuvinte, în perioada celor 12 luni beneficiarii acestor sume au obligativitatea să le folosească, conform normelor implementate, pentru a-și cumpăra sau plăti facturile.
Pentru anul 2023, se mai precziează de către MIPE, ultima tranșă din cele 6 pentru acest an, va intra pe carduri în luna decembrie, și vor fi folosite pe perioada următoarelor două luni.
Ca și în anii trecuți, lista aprobată de MIPE și Ministerul Finanțelor precizează care sunt beneficiarii acestor sume de ajutor social în șase tranșe, lista nefiind modificată față de perioada anterioară, iar conform acesteia, aceștia sunt beneficiarii:
Guvernul României va acorda și în acest an ajutorul de încălzire pentru persoanele care au un anumit nivel al veniturilor. Acest ajutor se va acorda pentru perioada 1 noiembrie 2023- 31 martie 2024.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor pentru încălzire trebuie să depui o cerere și o declarație pe propria răspundere la primpăria din raza domiciliului.
Această cerere trebuie să conțină date privind componenta familiei, veniturile lunare, care nu trebuie sa depășească 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure, dar și date despre sistemul de încălzire utilizat în locuință.
O simplă greşeală le poate tăia însă românilor din banii primiţi de la stat ca ajutor de încălzire. Oamenii vor mai primi bani de căldură, însă mai puţini.
Persoanele cu venituri reduse pot beneficia în sezonul rece, adică în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței.
Cererea pentru ajutorul de încălzire trebuie depusă până în data de 15 octombrie, însă românii care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pot depune solicitările și după această dată.
Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București.
Acceptarea cererii pentru ajutorul de încălzire se comunică românilor până pe 15 noiembrie.
În situaţia în care cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire este depusă după data de 20 a unei luni, banii se vor da din următoarea lună, dar suma va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi cerut de familiile de români care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.
Categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, următoarele:
– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat
– ajutor pentru gaze naturale
– ajutor pentru energie electrică
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei.
Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire, potrivit avocatnet.ro.
Subvenția pentru încălzire – ajutor încălzire – condiții, acte necesare, termen cerere, valoare sprijin. Cine poate primi ajutorul de încălzire oferit în acest an printr-un program guvernamental, unde se depun cererile și ce sume se acordă de la bugetul de stat.
Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Cum se poate primi ajutorul pentru încălzire care se va plăti în perioada 2023-2024. Plata pentru încălzire ar urma să intre în conturile beneficiarilor pentru lemne sau alte surse de încălzire, iar subvenția poate fi solicitată până la 15 octombrie. Primăriile au informat deja beneficiarii cum pot cere ajutorul dar și ce sume se plătesc pentru fiecare gospodărie.
Termenul pentru cererea la ajutorul de încălzire este 15 octombrie la nivel național. Astfel, pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire, aplicanții se pot adresa Primăriilor de care aparțin depunerea cererilor aflându-se în curs de derulare și se încheie pe 15 octombrie. Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.
Condiții pentru a primi subvenția pentru încălzire – beneficiarii pot depune la Primărie până la 15 octombrie o cerere, iar la completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.
Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.
Ajutorul de încălzire 2023 – 2024: acte necesare
Ajutorul pentru încălzire se solicită la Primăria de care aparține beneficiarul iar primul pas pentru subvenție este depunerea unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, la Unitatea Administrativ Teritorială (UAT).
Dosarul pentru subvenția la încălzire se completează astfel:
– Adeverință registrul agricol
– Copii documente pentru toți membrii familiei
– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie
– O factură de curent recentă
Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
– ajutor pentru gaze naturale;
– ajutor pentru energie electrică;
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:
Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.
Din lista beneficiarilor cu venituri mici sunt excluși gospodarii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale. În plus pe lista celor care nu pot cere subvenția pentru încălzire, se află:
– Proprietarii care au mai multe case;
– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09 ha solar
– Beneficiarii vreunei măsuri UE
– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei
– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;
– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.
Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2023-2024: Ce trebuie să știe persoanele interesate pentru a primi ajutor
Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme.
Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.
”Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, fostul ministr al Mediului, Tanczos Barna.
De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)
La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat Tanczos.
Potrivit precizărilor sale, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii ”care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această suma. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. ”Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos.
El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procura fiecare lemnul de foc. ”Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.
Vouchere energie 2023. Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilorsă nu mai fie acordate de anul viitor.
Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.
Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.
Decizia este una care vizează mai ales pensionarii cu pensii mici, cei care beneficiază de cardurile de energie din cauza veniturilor reduse pe care le au. Mai mult, sumele trebuie folosite până la data de 31 decembrie 2023.
Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.
Fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, actual ministru al Finanțelor, a vorbit recent despre acest ajutor financiar. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, spunea fostul ministru MIPE.
Persoanele care sunt vizate pentru aceste vouchere sunt pensionarii care nu au o pensie mai mare de 2000 de lei, pentru a venit în sprijinul acestora și a-i ajuta să își achite facturile. Valoarea totală a banilor primiți este de 1.400 de lei, iar cea de-a doua tranșă se va emite în luna septembrie a acestui an. Banii se vor putea folosi până la sfârșitul acestui an, mai exact până la data de 31 decembrie 2023.
Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024.
Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a transmis că, și în această iarnă, dintre 2023 și 2024, prețurile pentru energiei vor fi plafonate, exact cum s-a întâmplat și anul trecut. „Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, este declarația făcută de Marcel Ciolacu, potrivit România TV.
De altfel, şi noul ministru al Energiei, şi ministrul de Finanţe au confirmat că subvenţia va fi păstrată şi în anii următori.