Carduri sociale 2024: ”Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente! Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie”, anunţă ministrul într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui Adrian Câciu, ”beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt: persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”.
Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde, mai menţionează Câciu.
Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect cardurile sociale în 2024. Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei, dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.
„Încă nu avem o astfel de situație, dar fapta este evident de natură contravențională, se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce și sancțiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situații”, a spus recent Marcel Boloș.
Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări. Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.
De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.
Guvernul va continua să acorde, și în anul 2024, ajutor social pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 de lei la fiecare două luni, iar amenzile sunt uriașe pentru cei care le utilizează greșit.
Sunt interzise și se sancționează conform legii:
a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Utilizarea cardurilor sociale pentru achiziția de alcool și țigări poate aduce amenzi de aproximativ 6.500 de lei. Aceste amenzi pot fi aplicate și de Poliția Locală. Cardurile blocate în cazul persoanelor care le-au folosit pentru a achiziţiona băutură şi ţigări vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.
Cine primește carduri de alimente
Persoanele care beneficiază de aceste carduri sociale sunt cele ce au o situație financiară defavorizată. Dacă acestea îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul le va fi livrat direct de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițieze personal vreo procedură.
În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare.
Categoriile de români ce vor beneficia de acest ajutor din partea statului din două în două luni:
Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: se vor acorda până în 2027
Potrivit OUG 115/2023, în perioada 2024-2027 se vor institui unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, după cum urmează:
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile, va coordona implementarea măsurii de sprijin.
De asemenea, MIPE se va ocupa de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și livrarea acestora, în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.
Tot MIPE va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.
Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile se vor aproba prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a OUG, respectiv până în data de 14 februarie 2024.
Potrivit ordonanței, măsurile de sprijin vor fi completate „cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.