Clientul nu plăteşte dobânda dacă achită rata lunară integral în perioada de graţie, scrie zf.ro. Banca realizează un venit din utilizarea cardului chiar dacă deţinătorul nu plăteşte dobândă, datorită comisionului încasat de la comerciantul care a vândut bunul sau serviciul care face obiectul tranzacţiei.
Citeşte şi VESTE BUNĂ pentru românii cu credite în lei: scad dobânzile
Pe de altă parte, comisioanele de administrare, adică cele suportate de client, pentru cardurile care oferă astfel de facilităţi sunt mai mari decât cele cu funcţii de bază.
La Banca Transilvania, jumătate dintre deţinătorii de carduri de credit emise de BT rambursează integral suma totală de plată până la data scadentă.
Ceilalţi clienţi bun-platnici achită doar o parte din datorie, ceea ce înseamnă că pentru valoarea rămasă plătesc dobândă, care ajunge la aproape 30% pe an.
Modelul de rate fără dobândă a fost lansat în România la începutul anilor 2000 de turcii de la Credit Europe, care spun că în primul trimestru din acest an au înregistrat tranzaţii prin această facilitate de plată de aproximativ 90 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 20 milioane de euro.
„În ultimii trei ani am observat o evoluţie clar ascendentă a preferinţelor clienţilor pentru plata în rate. Vorbim despre o creştere de 25% în primul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014“, a declarat Gabriela Stanciu, head of credit cards division al Credite Europe Bank.
BCR, BRD, Raiffeisen, Bancpost sau Aplha Bank se numără și ele printre băncile care au preluat modelul turcilor, acela al cardurilor de cumpărături fără dobândă.