Dacă generațiile anterioare considerau cardurile de credit un simbol al libertății financiare, Generația Z a ajuns să se ferească de ele, scrie Forbes.
„Cărțile de credit oferă Generației Z un stres în plus, nu doar din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a termenilor confuzi, ci pentru că simt că provoacă anxietate”, susține Lindsay Bryan-Podvin, terapeut financiar Cash App Afterpay, citat de Capital.
”Generația Z dorește să gestioneze altfel banii. Vrea claritate, structură și control în timp real, motiv pentru care adoptă instrumente alternative, cum ar fi cardurile de debit și BNPL, care oferă o mai mare transparență, flexibilitate și viteză pentru cheltuieli responsabile și gestionarea fluxului de numerar”, a completat terapeutul.
„Pentru o generație obișnuită să obțină lucruri prin apăsarea unui buton, efortul de a solicita un card de credit și apoi de a aștepta să sosească acasă nu este la fel de ușor de utilizat ca BNPL”, a adăugat Bryan-Podvin.
Citește și: Românii care sunt obligați să declare banii la stat. Legea se aplică peste tot în România, ANAF verifică tot
Reprezentanții Generației Z acordă prioritate instrumentelor care îi ajută să fie echilibrați mental și financiar.
”Generația Z redefinește preocuparea de sine și extinde aceste valori pentru a include bunăstarea financiară”, a spus Bryan-Podvin. „Ei acordă prioritate metodelor de plată care susțin ușurința, autonomia și bunăstarea mentală. Cardurile de debit au devenit preferatele lor, 68% le preferă (și opțiunile BNPL) în detrimentul creditului”, subliniază el.
”Sunt mai precauți și mai conștienți din punct de vedere financiar când văd generațiile trecute cum se -luptă cu datorii și cu Marea Recesiune și sunt mult mai sceptici cu privire la instrumentele care nu le servesc. Sondajul nostru a constatat că 63% din Generația Z au renunțat deja complet la cardurile de credit. Aceasta nu este doar o schimbare, ci o resetare generațională”, a concluzionat el.
”Pentru Generația Z, folosirea unui card de credit poate însemna că poate cheltui bani pe care de fapt nu îi are. De fapt, 70% dintre adulți spun că toate aceste carduri de credit le dau exact acel sentiment”, a explicat Bryan-Podvin.
”Cărțile de credit sunt construite pentru a face cheltuielile ușoare; totuși, prea ușor poate fi periculos. Unul dintre clienții mei și-a reconfigurat cardul de credit , numindu-l „card de datorie” și a devenit dintr-o dată mult mai atent la obiceiurile sale. Acea schimbare simplă a mentalității poate schimba jocul și este una pe care Generația Z o face în timp real”, subliniază terapeutul.