Cardurile sunt alimentate săptămâna viitoare. Cum pot fi cheltuiţi cei 1500 de lei, greşelile aduc sancţiuni

Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și nedidactice din învățământ, alimentate până la finalul săptămânii viitoare, a anunţat Guvernul.
Filip Stan
22 oct. 2023, 20:42
Cardurile sunt alimentate săptămâna viitoare. Cum pot fi cheltuiţi cei 1500 de lei, greşelile aduc sancţiuni
Alertă ANSVSA!

Cardurile educaţionale se alimentează cu bani! Guvernul a aprobat OUG cu privire la acordarea primelor anuale pentru personalul din sistemul educațional, inclusiv cadrele didactice și cele nedidactice. Această decizie a fost anunțată de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

”Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.

Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Această Ordonanță de Urgență aduce modificări și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se referă la unele măsuri privind acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și la acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat.

Prime de la stat în valoare de 1.500 de lei pentru 320.000 de angajați. OUG, adoptată de Guvern
Acestă schimbare se aplică în special pentru a reglementa acordarea acestor prime din surse de finanțare externe nerambursabile.

Cine primește cardurile educaţionale – prima de carieră didactică:

  • Cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);
    Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);
    Personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).
    Prima de carieră didactică reprezintă un instrument menit să sprijine personalul didactic în eforturile lor de a-și îmbunătăți continuu competențele educaționale și de a obține rezultate academice de înaltă calitate în procesul de învățământ. Este un stimulent financiar acordat cadrelor didactice pentru a le recunoaște angajamentul și contribuția la dezvoltarea continuă a educației și pentru a promova excelența în învățământul școlar sau universitar. Această primă are rolul de a încuraja profesorii să investească în dezvoltarea personală și în furnizarea de servicii educaționale de calitate superioară, ceea ce poate aduce beneficii elevilor și studenților.

În ce perioadă se pot utiliza voucherele și când vor fi distribuite cardurile:

Prima de carieră didactică distribuită în octombrie 2023 poate fi utilizată pentru cheltuieli aferente dezvoltării profesionale doar în anul școlar 2023-2024.

”Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Ce pot cumpăra cadrele didactice cu voucherele
Voucherele pentru personalul de predare pot fi utilizate doar pentru anumite categorii de cheltuieli, precum:

  • Cursuri de pregătire profesională – pot fi cursuri online, față-în-față sau mixte. Ideal este să fie acreditate, dar nu este neapărat necesar.
    Echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației – puteți cumpăra tabletă, telefon, computer (desktop sau laptop), imprimantă (inclusiv 3D), proiector, monitor, televizor inteligent/ smart TV, cameră web, ochelari VR/ AR etc. În unele cazuri, când produsele sunt mai scumpe, va trebui să completați suma din propriul buzunar.
    Cărți de specialitate – pot fi manuale, compendii, enciclopedii, monografii în domeniul de specializare sau în domeniul psihopedagogic, în format tipărit sau în format electronic.
    Cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice – acestea pot fi: abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste, abonamente la muzee și bilete la spectacole, abonamente la servicii online educaționale inclusiv muzee virtuale și acces la platforme/ programe de formare continuă online, rechizite școlare/ materiale didactice, echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.)

Sunt considerate infracțiuni:

  • utilizarea cardului și primei de carieră didactică în alt scop decât cel prevăzut de ordonanța de urgență;
    solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul primei de carieră didactică sau pentru fracțiuni din aceasta;
    refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta măsura de susținere a activității didactice emisă pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic și beneficiarul acesteia;
    emiterea pe suport electronic a măsurii de susținere a activității didactice de către alte entități decât cele cu care Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a încheiat contractul de achiziție publică;
    comercializarea suportului electronic al măsurii de susținere a activității didactice contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanța de urgență.

Unde pot fi folosite voucherele pentru cadrele didactice

Voucherele destinate personalului de predare și primele de carieră didactică și profesionale pot fi folosite exclusiv la furnizorii „agreați,” care pot fi firme, organizații neguvernamentale (ONG-uri) sau instituții de stat, cu condiția ca aceștia să accepte plata prin intermediul cardurilor speciale.

Citeste si Model de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei pentru rechizite și haine! Până când pot depune părinții cererile

Este important de menționat că aceste beneficii pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în cadrul sistemului educațional și profesional românesc, precizează eduvox.ro.

Cheltuirea banilor se poate face justificând cu facturi
Personalul didactic are posibilitatea de a cheltui întreaga sumă de 1.500 de lei într-o singură tranșă sau în mai multe etape, fie la începutul anului școlar, pe parcursul acestuia sau la final, cu condiția ca cel puțin 1.050 de lei să fie cheltuiți în mod justificat și să fie însoțiți de factură sau facturi care să ateste că acești bani au fost utilizați pentru dezvoltarea profesională și nevoile legate de activitatea didactică.

De asemenea, suma maximă de 450 de lei poate fi utilizată pentru cheltuieli pentru care nu este necesară prezentarea de facturi sau documente justificative.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Blackout în România? Cel mai negru scenariu pentru țara noastră: Catastrofale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Mihai Leu în stare critică la terapie intensivă. Fostul campion la box si pilotaj adus cu elicopterul la București
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster