Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a stabilit cauza exploziei de la Crevedia, care a provocat decesul a șase persoane și rănirea a peste 50 de alți cetățeni aflați în preajma stației GPL, pe lângă pagubele materiale de zeci de milioane de euro, arată surse judiciare pentru Gândul.
Conform informațiilor Gândul, acest raport va fi anexat celui al Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC), care este subcontractant al lucrării în procedura anchetei.
Surse judiciare au confirmat că raportul specialiștilor evidențiază faptul că incendiul a avut loc din cauza unui nor de gaze care se formase pe un perimetru de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
Mai exact, a fost vorba de „un nor de gaze explozive de mari dimensiuni de circa 40 de metri dimensiune”. În plus, transvazarea GPL-ului a fost făcută cu dispozitive neadecvate din cisterna mare în cea mică.
În urma expertizei nu s-a putut stabili cu exactitate care a fost sursa izbucnirii flăcărilor. Drept urmare, sursa putea fi electrică, termică, mecanică, foc deschis sau electrostatică, conform specialiștilor.
Citește și: Patronii staţiei GPL de la Crevedia rămân în arest la domiciliu. Decizia instanţei este definitivă
Amestecul s-a suprapus peste clădirea de birouri, unde putea fi orice, inclusiv o țigară aprinsă. Sursa mecanică posibilă putea fi, conform specialiștilor și lovirea cu o rangă a unei componente mecanice a cisternei, provocând scânteie.
Deci, principala cauză a fost formarea norului de gaze explozive de 40 de metri diametru de la transvazare. Sursa aprinderii rămâne imposibil de identificat, este concluzia dezvăluită de surse judiciare pentru Gândul.
Citește și: Despăgubiri record cerute de victimele tragediei de la Crevedia. 81 de persoane s-au constituit parte civilă
În luna august, la Crevedia au avut loc explozii şi un incendiu la o stație GPL. În urma tragediei, șase persoane au murit și 55 au suferit răni. De asemenea, șapte case au fost distruse total, 82 de case distruse parţial, dar s-au înregistrat și alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km, conform celei mai recente informări a Parchetului General din 26 octombrie.