Cel mai folosit cuvânt în anul 2024 este, așadar, potrivit Dicționarului Cambridge, verbul „a manifesta„. Multe staruri internaționale îl folosesc, Dua Lipa și Simone Biles fiind două dintre vedetele care au promovat intens acest concept în ultima vreme.
Termenul provine din latinescul „manifestus”, care se traduce prin „detectat, evident sau vizibil”.
Verbul „a manifesta” face referire la impactul vizualizării și al gândirii pozitive în materializarea dorințelor puternice.
„Manifestarea este ceva foarte important pentru mine. Sunt foarte hotărâtă în credința că trebuie să aduci în lume lucrurile pe care le dorești. La nivel subconștient, lucrezi la împlinirea viselor. Niciun vis nu este prea mare”, spunea Dua Lipa, potrivit The Guardian.
Wendalyn Nichols, managerul de publicare al Cambridge Dictionary, a menționat că termenul „manifest” a înregistrat o „creștere semnificativă în căutări” în 2024, fiind căutat de aporximativ 130.000 de ori pe site-ul Cambridge Dictionary.
„Folosirea acestui cuvânt s-a răspândit mult pe diverse platforme media datorită evenimentelor din 2024, ceea ce ilustrează cum semnificațiile unui cuvânt se pot transforma de-a lungul timpului”, a explicat Nichols.
Manifestarea a fost promovată, în special, de coach-i, terapeuți, maeștri în dezvoltarea personală, însă foarte puțini dintre aceștia au la bază studii de psihologie. De aceea, mulți psihologi contestă veridicitatea informațiilor răspândite de cei menționați anterior.
Sander van der Linden, profesor de psihologie socială la Universitatea Cambridge, a subliniat că practica manifestării nu are fundament științific.
„Această practică încurajează comportamente obsesive și compulsive, fără beneficii clare. Dar putem cu adevărat să-i învinuim pe oameni că au încercat-o, având în vedere că celebrități de renume și-au manifestat deschis succesul?
Există cercetări valoroase privind impactul gândirii pozitive, al autoafirmării și al stabilirii de obiective… Cu toate acestea, este esențial să înțelegem diferența dintre puterea gândirii pozitive și capacitatea de a schimba realitatea cu mintea – prima este sănătoasă, în timp ce cealaltă este pseudoștiință”, a subliniat Sander van der Linden.