Care au fost ultimele cuvinte ale căpitanului de pe Titanic. Astăzi, la 110 ani de la scufundarea navei Titanic, mândria companiei britanice White Star, ies la iveală noi detalii despre noaptea fatidică în care și-au pierdut viața peste 1.500 de persoane.
Citește și Fabulos! Cum arăta la interior Titanicul. Filmul înspăimântătoarei scufundări (VIDEO)
Pe 10 aprilie 1912, RMS Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York. Din păcate, la patru zile de la plecare, pe data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, vasul s-a ciocnit de un aisberg și s-a rupt în două, iar la ora 2:20 s-a scufundat.
În acea noapte fatidică, la bordul pachebotului se aflau aproximativ 2.224 de persoane. În cele 20 de bărci de salvare au reușit să intre în jur de 710 de oameni, iar restul de 1514 au murit, din nefericire, în apa înghețată a Atlanticului.
Atunci când vasul a lovit aisbergul, Thomas Andrews, proiectantul șef al Titanicului, a evaluat pagubele și a observat că apa inunda cazanele și compartimentele adiacente, punând astfel nava în pericol.
La scurt timp, acesta l-a informat pe căpitanul vasului Edward John Smith, un comandant cu o carieră uimitoare la compania White Star ce s-a întins pe mai bine de patru decenii, care și și-a dat seama imediat că situația este extrem de gravă.
Cu 90 de minute înainte de scufundarea totală a Titanicului, căpitanul Smith a ordonat ca toți copii și femeile să fie puși în bărcile de salvare și evacuați de pe navă. De asemenea, căpitanul milionarilor, așa cum mai era cunoscut Edward John Smith, a dat ordin ca persoanele de la clasa I să aibă prioritate și a dispus emiterea de mesaje SOS, dar și lansarea rachetelor pentru a atrage atenția altor nave.
După ora 02:00 dimineața, atunci când și-a dat seama că nu se mai poate face nimic căpitanul Smith le-a zis operatorilor telegraf să plece de la posturi și să se salveze. Apoi, acesta s-a adresat și restului echipajului pe care l-a lăudat pentru eforturile depuse și l-a eliberat de îndatoriri.
„Băieți, ne-am făcut datoria și am făcut-o onorabil! Nu mai am ce să mai cer de la voi. Vă eliberez de îndatoriri. Știți regula mării. Toată lumea e pe cont propriu. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a mărturisit un ofițer care a supraviețuit tragediei și care a spus care au fost ultimele cuvinte ale căpitanului Titanicului.