Ce români pot ieși la pensie anul acesta. Dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limita de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare.
Pensiile din România sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legislația în vigoare ar fi trebuit să fie modificată de câțiva ani, însă Legea 127/2019 cu privire la sistemul public de pensii, care stabilește noi reglemntări, a fost amânată pentru 2024.
Vârsta minimă este raportată la data nașterii, de aceea e simplu de calculat cine poate ieși la pensie în 2023, potrivit avocatnet.ro.
Vârsta standard de pensionare la bărbați este de 65 de ani. Pentru femei vârsta de pensionare este de 63 de ani, dar va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Femeile se pot pensiona anul acesta la 62 de ani sau 62 de ani și o lună, în funcție de perioada lunii.
Bărbații care împlinesc anul acest acesta 65 de ani și au îndeplinit condițiile minime de cotizare(15 ani munciți legal) pot ieși la pensie în 2023. Stagiul complet de cotizare realizat este de 35 de ani.
Unii bărbați pot ieși la pensie mai devreme dacă au lucrat în condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă. Mai exact, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, calculată în funcție de perioada de timp lucrată în condiții grele.
Citește și: Marius Budăi, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în perioada următoare
Vârsta stamdard de pensionare la femei este de 63 de ani și trebuie să aibă minimum 15 ani munciți. În prezent, stagiul de cotizare este de 32 de ani pentru femei, dar diferă de la o lună la alta. Asta înseamnă că limita de vârstă nu a fost încă atinsă, ci crește anual, fiind atinsă în 2023.
Și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei stamdard de pensionare dacă au lucrat în condiții grele. Pe de altă parte, acestea pot alege să nu iasă la pensie și să lucreze până la 65 de ani. Dacă au luat această decizie, nu se pot răzgândi ulterior.