Alimentul-minune care nu expiră niciodată este mierea, care acționează în organism ca un „medicament natural” și e folosită de cei mai mulți în băuturi sau pentru a îndulci diverse preparate. Multe gospodine o pun la diferite sosuri pentru mâncăruri, mai ales cele care au carne în compoziție.
Care e alimentul ce nu expiră niciodată
Mierea pare a fi un aliment banal, însă în realitate e unul fără de care nu ne putem lipsi și cel mai bun lucru e că nu expiră niciodată. Vă întrebați care e motivul? Ei bine, explicația e cât se poate de simplă. Conține o structură chimică ce îi permite să nu își piardă proprietățile în timp și să se păstreze la fel de proaspătă și bună.
Citește și Rețeta Lidiei Fecioru pentru mierea de dovleac: „E aur pentru ficat. Este bună și pentru cei care au avut hepatită”
Mierea e un aliment din cele mai vechi timpuri și încă de atunci s-a descoperit că se poate menține într-o stare perfectă chiar și după multă vreme. În Egiptul Antic, borcanele de miere erau închise etanș și depozitate în diferite spații ferite de umezeală sau căldură excesivă. După mii de ani, arheologii au descoperit asemenea recipiente cu miere care se aflau într-o stare perfect conservată. În stare naturală, mierea nu conține multă apă și poate aspira umezeală dacă nu este sigilată corect în recipient.
Ce beneficii miraculoase are mierea
- Este bogată în vitamine și minerale. Mierea de albine este sursa ideală de vitamine și minerale. În funcție de tipul plantelor din care albinele au cules nectar, tipul și cantitatea vitaminelor poate să difere. Vitamina C, calciu și fier sunt singurele proprietăți ale oricărui tip de miere. De asemenea, mierea de albine este bogată în nutraceutice. Acestea sunt eficiente în eliminarea radicalilor liberi din corp.
- Este o minunată sursă de energie. Știai că o lingură de miere conține în jur de 64 de calorii? Din acest motiv ea este văzută ca o incredibilă sursă de energie. Carbohidrații simpli pe care aceasta îi conține pot fi transformați cu ușurință de către ficat în glucoză. Astfel, ea crește nivelul de zahăr din sânge și devine cel mai bun aliat în diversele exerciții fizice.
- Previne apariția diabetului. Mierea conține 70% fructoză și glucoză, astfel că reprezintă înlocuitorul ideal al zahărului.
- Ajută la îmbunătățirea performanțelor. Utilizată de sportivi și culturiști pentru a se recupera după antrenamente, mierea s-a dovedit a fi un element important în îmbunătățirea performanțelor sportive. Aceasta menține glicemia la un nivel normal, contribuie la refacerea rezervelor de glicogen și reglează cantitatea de insulină din corp.
- Te ajută să ai un somn odihnitor. Mierea reprezintă un important factor în eliberarea de serotonină. Aceasta are capacitatea de a ne îmbunătăți starea de spirit. După ce este eliberată, serotonina este transformată în melanină, ce are un rol important în îmbunătățirea calității odihnei în timpul nopții. Dacă insomniile sunt o problemă reală în viața ta, încearcă să introduci consumul de miere în regimul alimentar.
Citește și Nu mai folosi niciodată mierea așa în dietă! Te poate îngrășa și poate crea probleme pentru sănătatea organismului uman!