Unde ai fi în siguranță în caz de cutremur? Tragedia din Turcia și Siria, la care se adaugă cele două cutremure care au zguduit România, au născut un val de panică în rândul românilor care se gândesc, și pe bună dreptate, la ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un seism de o asemenea intensitate în România. Cel puțin pentru locuitorii din Capitală acest scenariu este dramatic, iar întrebarea care este pe buzele tuturor este „Oare la ce etaj ar trebui să locuiesc ca să fiu în siguranță?”. Cu toate că ar putea părea ciudat, conform specialiștilor, există un singur etaj care ar putea fi sigur.
Atunci când are loc un cutremur, clădirile care au mai multe etaje și sunt mai înalte se mișcă mai mult, însă se zguduie mai puțin intens. Cu alte cuvinte clădirile se scutură măi puțin, dar se clatină mai mult atunci când se produce seismul. Așadar, persoanele care se află la etajele superioare vor simți o mișcare mai lentă a clădirii, o senzație similară cu cea pe care o ai într-un leagăn.
Totuși, clădirile „reacționează” diferit la cutremur, în funcție de modul în care au fost construite în conformitate cu normele antiseismice standard. Dacă privim din acest punct de vedere, clădirile înalte sunt în teorie cele mai sigure locuri în care te poți afla. Apartamentele înalte sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile laterale cauzate de impactul cutremurului, explică specialiștii în construcții.
În concluzie, a sta la ultimul etaj al unei clădiri înalte este unul dintre cele mai sigure locuri în care te poți afla, cu mult mai sigur decât a fi în plină stradă în mijlocul haosului. Clădirile înalte oferă siguranță maximă în fața unei zguduieli de cutremur dacă zonele nu se încadrează în epicentrul unor cutremure extrem de puternice, așadar, prin urmare, locuitorii de la ultimul etaj al unei clădiri înalte nu trebuie să se îngrijoreze de un cutremur minor.
Cu toate că cele două cutremure care au zguduit România nu au avut o intensitate exagerat de mare, respectiv aproximativ 5,7 grade pe scara Richter, acest lucru nu înseamnă că nu pot exista zguduieli care ar putea avea efecte periculoase asupra unor ansambluri de locuințe. Acest lucru este valabil în special în cazul clădirilor vechi sau în cezul clădirilor care au fost construite fără a fi respectate standardele antiseismice. Dar, conform Ego.ro, cel mai sigur loc în caz de cutremur major este exact ultimul etaj al unui bloc, iar inginerii în construcții explică clar și de ce acesta este cel mai sigur etaj:
„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile.”, a spus inginerul constructor, actualmente senatorul Marius Marinescu.
Citește și: Românii afectaţi de cutremure pot cere despăgubiri de la stat. Ce acte îţi trebuie la dosar