Care e diferența dintre sorbet și șerbet. Totuși, cum facem diferența între ele? Sorbetul a fost inventat de împăratul roman Nero. El a cerut ca gălețile de zăpadă să fie trecute cu mâna din vârful munților până în sala sa de banchet, unde zăpada era apoi amestecată cu miere și vin. Șerbetul a apărut în Imperiul Otoman, Alexandru cel Mare îl servea ca pe o băutură dulce făcută din fructe și petale de flori.
În primul rând, cele două sunt făcute din ingrediente diferite. Sorbetul conține fructe și zahăr. Se poate adăuga, în funcție de preferințe, și apă sau alte arome naturale. Sorbetul are, în principal, zahăr și fructe, cum spuneam, care apoi sunt bătute ca înghețata.
Șerbetul e și el preparat din fructe și zahăr, însă pe lângă aceste ingrediente conține și smântână. Șerbetul trebuie să aibă între 1-2% grăsime din lapte. Dacă vorbim de înghețată, această trebuie să conțină cel puțin 10% grăsime din lapte.
Sorbetul și șerbetul au, așadar, texturi diferite. Sorbetul e mai uscat și aspru, iar șerbetul e mai asemănător la textură cu înghețata.
Atât sorbetul, cât și șerbetul sunt destul de bogate în zaharuri, în special în zaharuri adăugate. Așadar, deși pot fi o opțiune mai bună decât o felie groasă de tort sau un desert prăjit, ar trebui să te limitezi la o singură porție și să cauți varietăți cu mai puține zaharuri atunci când este posibil.
În plus, din punct de vedere nutrițional, sorbetul va fi, de asemenea, cea mai sănătoasă opțiune, deoarece nu conține lapte, smântână sau grăsimi de unt, care cresc conținutul de grăsimi saturate. Sorbetul este, de asemenea, mult mai puțin bogat în grăsimi saturate, cu excepția cazului în care este pe bază de lapte de cocos, caz în care conținutul de grăsimi poate fi similar sau chiar mai mare decât cel al șerbetului.