Pepenele verde, spun nutriționiștii, nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră pe perioara verii. Cantitatea mare de apă pe care o conține ne ajută să ne hidratăm, să ne săturăm cu calorii puține la o gustare, dar și să ne răcorim.
”Vara, rutina zilnică devine ușor mai flexibilă, iar obiceiurile noastre alimentare suferă câteva modificări, perfect scuzabile. Menținerea unei diete sănătoase în timpul verii poate părea o provocare, deoarece există atât de multe ”tentații”.
Însă, pentru a avea grijă de sănătate și pentru a rămâne în formă, ne putem baza pe fructele și legumele de sezon, care sunt accesibile și totodată pline de nutrienți și gust. Optați pentru alimente neprocesate și preparate ușoare și, de asemenea, pentru băuturi fără adaos suplimentar de zahăr. Dacă reușim să respectăm câteva reguli alimentare simple și să ne hidratăm corespunzător, nu mai râmâne decât să ne bucurăm de vară”, a declarat dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, într-un comunicat remis presei.
În primul rând, trebuie să fiţi atenţi de la cine cumpăraţi. Un pepene românesc va fi întodeauna mai gustos decât unul de import, copt cu ajutorul chimicalelor.
De asemenea, rugaţi întotdeauna pe cel de la care cumpăraţi să vă facă un mic dop. Lubeniţa forţată să se coacă nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare, dar nici să aibă aspectul roșu, natural. Dacă descoperiţi că pepenele nu este roşu şi nici nu este dulce, atunci înseamnă că acesta a fost forţat să se coacă.
Seminţele reprezintă un alt aspect la care trebuie să fiţi atenţi în momentul în care cumpăraţi pepene. Lubeniţele forţate să se coacă vor avea seminţe albe, neevoluate. Astfel, pepenele ar putea conține Forchlorfenuron, una dintre substanțele folosite pentru a crește și a coace miezul pepenilor. Este o substanță folosită la accelerarea creșterii și în SUA, pentru struguri sau kiwi, dar interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe șoareci în SUA.