„E mai puțin important dacă Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele în Europa. Important este că banana e mai mult decât un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, ca și volum de consum mondial. De ce trebuie sa ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând pentru că banana are 100 cal, adică puțin mai mult decât o felie de pâine. Apoi pentru ca e alcalină și nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor”, a scris Mihalea Bilic, pe Facebook .
Citește și Cea mai bună rețetă de fructe murate la borcan. Iată cum să pregătești o garnitură inedită
O banană de 120 g are 25 g glucide. Cu cât e mai necoaptă, cu atât are mai mult amidon, spune Mihaela Bilic.
„Și mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv și urinar. Banana are efect anti-stres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic”, afirmă nutrițiționistul.
Banana conține triptofan natural, un precursor de serotonină care îți dă o stare de relaxare ce îi face bine creierului.
„Asocierea cu vitamina B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opțiunea ideală în diversificarea alimentației la sugari, gustarea perfectă pentru copii și sursa de energie pentru sportivi”, explică Mihaela Bilic.
Ca să fie sănătoasă, o banană nu trebuie să fie coaptă nici prea mult, nici prea puțin. Banana necoaptă are un mare avantaj, și anume că reglează digestia și tratează diareea.
„Amidonul și pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv”, precizează medicul.