Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Poluarea aerului e o problemă tot mai serioasă cu care se confruntă întregul glob, într-o măsură mai mică sau mai mare. E una dintre principalele cauze de deces în toată lumea și tocmai de aceea oamenii caută în permanență să se mute în zone cu aer curat, cât mai departe de aglomerație și locuri în care poluarea atinge cote alarmante.
Claudia Simion
17 mai 2022, 16:12
Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Și în țara noastră există locuri în care aerul e mult mai curat decât în altele. Dacă anul trecut Brașovul era în topul orașelor cu aer curat, anul acesta clasamentul s-a schimbat puțin.

Rezultatele studiului realizat de o organizație de specialitate arată faptul că acum, în 2022, Constanța este orașul din România cu cel mai curat aer. Poate că mulți ar crede că orașul suferă de pe urma portului Constanța, unde se află multe nave maritime, cunoscute ca fiind mari poluatori. Însă rezultatele arată cu totul altceva.

Așadar, Constanța, alături de Tulcea, sunt județele în care aerul e cel mai puțin poluat din România. De asemenea, alte orașe în care poți respira aer curat sunt Brăila, Galați, Cluj Napoca, Călărași.

Anul trecut, în 2021, Brașovul era orașul cu cel mai curat aer din România. A fost o urcare semnificativă, având în vedere că orașul de sub Tâmpa, ocupa ultimul loc în anul 2020.

Orașul din Europa cu cel mai curat aer

Dacă ne referim la Europa, în topul locurilor cu cel mai curat aer se află Umea, o localitate din Suedia. Pe locul doi se află orașul Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia.

De partea cealaltă, cel mai poluat oraș din Europa este Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgariei și, totodată, capitala culturală a acesteia. În UE, Bulgaria se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului pe cap de locuitor. Iar Plovdiv este cel mai poluat oraș cu cea mai proastă calitate a aerului, consecutiv de zeci de ani.

Citește și Parcurile şi terenurile de sport în aer liber din Sectorul 3, luate cu asalt de bucureşteni după pandemie

Sunt o mulțime de companii private al căror principal obiectiv este progresul și tehnologia. Industrializarea și extinderea zonelor urbane sunt adesea considerate progrese logice, dar ele generează, de asemenea, o mulțime de efecte secundare care ar putea să le depășească beneficiile.

Poluarea globală e unul dintre subiectele aflate în centrul atenției de mulți ani. În ultimul timp, din păcate, a ajuns în stadii critice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că poluarea atmosferică provenită din surse de ardere a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale ucide în fiecare an aproximativ 8,7 milioane de persoane din întreaga lume.

Conform acelorași date, 99% din populația mondială locuiește în momentul de față în locuri ce depășesc limitele de calitate a aerului recomandate de OMS.

Citește și Dreptul la apă curată şi aer pur, înscrise în Constituţia statului New York. Aproape 30% din oameni s-au declarat împotriva propunerii
 

 

 

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Legendarul handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!