Care e noua escrocherie WhatsApp care promite bani în schimbul like-urilor pe Youtube

Escrocheriile cibernetice au luat amploare în ultimii ani, iar infractorii profită din ce în ce mai mult de popularitatea platformelor de comunicare precum WhatsApp pentru a atrage victime naive.
Filip Stan
10 sept. 2024, 21:21
Care e noua escrocherie WhatsApp care promite bani în schimbul like-urilor pe Youtube

O nouă metodă recentă de înșelătorie, care circulă de data aceasta pe platforma WhatsApp, implică oferte false de muncă ce par promițătoare, dar care, în realitate, sunt capcane bine gândite pentru a fura date personale și financiare. Una dintre escrocheriile cele mai întâlnite presupune propunerea unor locuri de muncă aparent simple, cum ar fi aprecierea și promovarea videoclipurilor pe YouTube, în schimbul unor recompense financiare.

Cum te anunță WhatsApp de această nouă metodă frauduloasă?

Metoda de operare a escrocilor este destul de simplă, dar foarte eficientă. Totul începe cu un mesaj pe WhatsApp de la un număr necunoscut, deseori cu un prefix internațional, care sugerează că mesajul vine de la o sursă externă. La început, mesajul este destul de generic, de tipul „Bună ziua” sau „Salut”, iar mai apoi, în momentul în care victima răspunde, să fie introdusă o ofertă destul de tentantă de muncă. Utilizatorilor li se promite plata unei sume modeste, între 3 și 5 euro sau dolari, pentru fiecare „like” pe care îl acordă unor videoclipuri pe YouTube. În unele cazuri, promisiunile sunt și mai atrăgătoare, și oferă câștiguri de până la 500 de euro pe zi pentru activități minime.

Citește și: Un român face dezvăluiri şocante în procesul pedofilului Christian Bruckner, suspectat că a răpit-o şi a ucis-o pe Madeleine McCann. Cazul de acum 17 ani a rămas nerezolvat

Această escrocherie este deosebit de periculoasă deoarece pare foarte simplă și accesibilă, în special persoanele care caută o sursă rapidă de venit suplimentar. Cu toate acestea, ceea ce pare a fi o oportunitate ușoară este, de fapt, o metodă de phishing bine mascată.

Odată ce escrocii obțin încrederea victimei, următorul pas este direcționarea acesteia către un site corupt, unde sunt solicitate detalii bancare sub pretextul procesării plăților. În unele cazuri, infractorii fac inițial plăți mici către victimă, pentru a le spori încrederea, doar pentru a trece ulterior la furtul unor sume mai mari sau la colectarea informațiilor sensibile.

Cum poți preveni aceste înșelătorii?

În primul rând, trebuie să fiți sceptici în fața promisiunilor de câștiguri mari pentru sarcini banale. Ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate sunt adesea capcane. Înainte de a vă implica într-o astfel de activitate, este recomandat să cercetați în detaliu firma sau entitatea care face oferta. De asemenea, evitați să răspundeți la mesaje primite de la numere necunoscute, mai ales dacă acestea provin din afara țării.

Nu furnizați niciodată informații personale sau financiare prin aplicații de mesagerie precum WhatsApp, decât dacă sunteți absolut sigur de identitatea destinatarului. În plus, este important să instalați software de securitate pe dispozitivele dvs. și să mențineți actualizate programele antivirus, pentru a vă proteja împotriva posibilelor atacuri malware.

Dacă suspectați că ați fost ținta unei astfel de tentative de escrocherie, este important să raportați imediat incidentul autorităților competente și platformei prin care ați fost contactați, pentru a preveni alte victime. Conștientizarea și vigilența sunt cele mai bune metode de a evita să cădeți în plasa acestor infractori cibernetici.

Citește și: Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Patru zodii care pot face bani grei până la finalul lui septembrie. Șansă nesperată pentru acești nativi
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Rețetă de toamnă. Bărcuțe de vinete umplute cu carne tocată
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Trădare pentru Antena 1. O altă vedetă părăsește trustul și se alătură PRO TV: ”Șoc. E oficial”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Persoanele vulnerabile vor beneficia de schema de compensare la energie și din aprilie 2025
MediaFlux
ROMÂNIA se pregătește să DOBOARE DRONELE RUSEȘTI! Decizie în PARLAMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...