Care e ora potrivită pentru a merge la somn iarna. De ce trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme

Iarna, oamenii spun că se simt mai somnoroși și lipsiți de vlagă, când zilele sunt mai lungi, fiindu-le greu să se ridice din pat.
Alina Costache
20 feb. 2023, 21:00
Care e ora potrivită pentru a merge la somn iarna. De ce trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme
Ora ideală la care să te culci iarna

Majoritatea oamenilor se simt mai obosiți iarna, atunci când zilele sunt mai lungi. Un nou studiu condus de experții de la Clinica pentru Somn și Cronomedicină, Spitalul St. Hedwig din Berlin, Germania arată când trebuie să te culci în timpul anotimpului rece.

Cercetătorii au constatat că adulții cărora li s-a permis să se trezească în mod natural au dormit mai mult decât de obicei și au avut mișcarea ochilor mai rapidă (REM) – faza din ciclul de somn care se caracterizează prin mișcarea ochilor și în timpul în care apar visele.

REM joacă un rol important în visare, memorie, procesare emoțională, dezvoltare sănătoasă a creierului și multe altele. Un alt studiu sugerează că o noapte bună de odihnă previne tulburările cognitive și poate prelungi durata de viață cu aproximativ opt ani.

Citește și: Trucul perfect pentru persoanele care suferă de insomnie. Un medic te învață ce trebuie să faci ca să adormi în câteva minute

„În timp ce efectele pe termen scurt ale luminii artificiale asupra somnului oamenilor sunt mai studiate, rapoartele privind efectele pe termen lung induse de anotimp sunt foarte rare”, explică autorii lucrării publicate în „Frontiers Neuroscience”.

„Analizele noastre au arătat un timp total de somn mai lung în timpul iernii decât vara și un somn REM mai lung în timpul iernii decât primăvara. Schimbările sezoniere în arhitectura somnului pot avea implicații pentru recomandările privind rutinele de somn”, adaugă aceștia.

Creierul trece prin cinci etape diferite în timpul somnului. Una dintre acestea este REM (rapid eye movement), când ochii se mișcă rapid în direcții diferite, potrivit Daily Mail.

Când trebuie să te duci la culcare iarna

Oamenii de știință au recrutat 292 de persoane cu tulburări de somn neuropsihiatrice care locuiau în orașe cu niveluri scăzute de lumină naturală. Aceștia au fost supuși „polisomnografiilor”, adică erau conectați la echipamente care măsoară undele cerebrale și activitatea inimii în timp ce dormeau pentru a monitoriza etapele somnului.

Citește și: Un expert în somnologie desființează regula celor opt ore de somn. De ce NU ar trebui să dormi în weekend

Polisomnogrofiile sunt efectuate regulat de către pacienții care au dificultăți legate de somn și permit oamenilor să doarmă și să se trezească în mod natural. Participanții au fost monitorizați pe parcursul unui an, fiind analizate diferențele majore de la lună la lună. Chiar dacă erau obișnuiți cu expunerea scăzută la lumină naturală și cu poluarea luminoasă ridicată, oamenii de știință au observat schimbări radicale de-a lungul anotimpurilor.

Timpul total de somn părea să fie mai lung cu aproxiamativ o oră iarna, decât vara, iar somnul REM a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara. Somnul REM a fost mai scurt toamna decât primăvara cu aproximativ 25 de minute.

Autorii studiului spun că modificarea duratei zilei și a expunerii la lumină pe parcursul anului poate afecta durata și calitatea somnului. Oamenii se pot trezi mai târziu în lunile mai întunecate și mai reci, dar ar fi necesarea schimbări în programul de lucru.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei