Ministrul Sănătății de la Berlin, Karl Lauterbach, a spus că aprobarea vaccinului împotriva sub-variantei BA.1 reprezintă un salt calitativ în lupta împotriva pandemiei, deoarece acum sunt disponibile vaccinuri care funcționează bine împotriva tuturor variantelor de virus cunoscute anterior.
„De săptămâna viitoare, vaccinările pot începe cu noile doze. Acum este momentul optim pentru a închide breșele de vaccinare pentru toamnă”, a declarat ministrul.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron BA.1 de Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, ceea ce înseamnă că statele membre vor putea să le folosească în curând, în condițiile în care se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri – anticipate – a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.
EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).
Oamenii de știință confirmă faptul că Omicron este de 2,7 – 3,7 ori mai contagioasă decât varianta Delta la persoanele vaccinate. Cea mai mare rată de contagiozitate a fost depistată la persoanele cu doza „booster”, de 3,7 mai mare față de varianta precedentă.
La persoanele nevaccinate, Omicron se transmite de doar 1,17 ori mai ușor față de varianta Delta, o diferență infimă. Studiul are în vedere 12.000 de gospodării din Danemarca, realizat în decembrie.
„Datele noastre confirmă faptul că răspândirea rapidă a Omicron poate fi atribuită în primul rând evazivității imune, mai degrabă decât unei creșteri inerente a transmisibilității de bază”, au transmis autorii studiului publicat pe Medrxiv.org, citat de Reuters.
Citește și O nouă subvariantă a Omicron a fost descoperită în Shanghai, China