Anunțul armistițiului făcut de Moscova a venit la câteva ore după ce secretarul de stat american Marco Rubio și președintele Donald Trump au declarat că, în zilele următoare, vor avea nevoie de un semn urgent că Kremlinul tratează cu seriozitate ideea de pace.
Pentru susținătorii Rusiei, declarația președintelui Vladimir Putin de sâmbătă a părut un gest adresat lui Trump. Dar această decizie bruscă este atât de plină de probleme practice, chiar dinainte de a fi pusă în aplicare, încât cel mai probabil va fi folosită de Putin ca argument pentru a-și susține narativul fals potrivit căruia Kievul nu dorește încheierea războiului.
Pentru forțele ucrainene, oprirea bruscă a luptelor la ordinul Moscovei este un coșmar logistic, comentează principalul corespondent al CNN pentru securitate internațională Nick Paton Walsh.
Unele poziții de pe linia frontului se află în plin conflict în momentul anunțului, iar o încetare reală a ostilităților necesită, în mod normal, zile de pregătire și coordonare.
Dezinformarea va spori confuzia în rândul trupelor – în privința modului în care trebuie implementat armistițiul, cum trebuie raportate ori gestionate încălcările, dar și ce trebuie făcut la încheierea sa.
Este posibil ca acest moment să fie o rară ocazie în care ambele părți să înceteze violențele, chiar și pentru scurt timp. Însă, mult mai probabil, cele două tabere vor folosi orice încălcare sau neînțelegere ca pretext pentru a-și acuza adversarul că nu poate fi de încredere. Până sâmbătă seara, ora locală, oficialii ucraineni raportau că atacurile rusești continuau în zonele de pe front.
Armistițiul de 30 de zile aflat în desfășurare, limitat la infrastructura energetică, a fost anunțat în condiții de haos total.
Casa Albă a comunicat că armistițiul vizează „energia și infrastructura”, Kremlinul a susținut că a oprit imediat atacurile asupra „infrastructurii energetice”, iar Ucraina a declarat că armistițiul începe cu o săptămână mai târziu decât susține Rusia. Aplicarea lui a fost afectată de suspiciuni și acuzații reciproce de încălcare.
Moscova a făcut o declarație unilaterală similară în ianuarie 2023, propunând o zi de pace pentru ca ortodocșii să poată celebra Crăciunul – o mișcare pe care Kievul și liderii occidentali au respins-o la acea vreme, considerând-o o simplă pauză strategică.
Un armistițiu real presupune negociere directă cu cealaltă parte și pregătiri concrete pentru ca acesta să devină funcțional. Graba cu care a fost făcut acest anunț pare gândită exclusiv pentru a satisface solicitările Casei Albe, oferind un aparent semnal că Rusia este dispusă să oprească luptele.
Este foarte probabil ca această mișcare să susțină discursul ocazional pro-Moscova al lui Trump și, în același timp, să complice poziția Ucrainei, mai ales dacă va fi acuzată că a încălcat ceea ce Washingtonul ar putea interpreta drept un gest de bunăvoință din partea Kremlinului.
În cele din urmă, această oprire scurtă, cel mai probabil teoretică, retorică și complet unilaterală a unui război de trei ani, riscă să aducă mai mult rău decât bine ideii de diplomație în lunile care urmează.
Într-adevăr, atacurile Rusiei par să fi continuat în cursul nopții, în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a declarat unilateral încetarea focului în Ucraina de Paște, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenția dpa.
”În general, în această dimineață a Paștelui, putem afirma că armata rusă încearcă să creeze impresia generală de încetare a focului, în timp ce în unele zone continuă încercări izolate de a avansa și de a provoca pierderi Ucrainei”, a scris Zelenski pe platforma X, citând informații de la comandantul său suprem, Oleksandr Sîrskîi.
Au existat 387 de cazuri de bombardamente și 19 atacuri ale forțelor ruse între sâmbătă, ora 18:00 (15:00 GMT), și miezul nopții, a spus Zelenski. Dronele au fost folosite de ruși de 290 de ori, a adăugat el.
”Peste tot, luptătorii noștri răspund așa cum merită inamicul, în funcție de situația specifică de luptă. Ucraina va continua să acționeze simetric”, a afirmat el.
Încetarea focului acoperă 30 de ore în Duminica Paștelui, mare sărbătoare pentru creștini, care cade în aceeași zi în acest an pentru ortodocși și catolici.
Zelenski și alți oficiali ucraineni au fost sceptici cu privire la încetarea scurtă a focului, anunțată în ultimul moment de Putin. Odată cu anunțul de sâmbătă, Putin le-a urat tuturor luptătorilor ruși de pe fronturile din Ucraina un Paște fericit.
Zelenski și-a reiterat duminică propunerea de a prelungi încetarea focului cu 30 de zile pentru a ”da o șansă păcii”.
”Vom acționa în conformitate cu situația reală de pe teren”, a adăugat el.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat sâmbătă că încetarea focului va fi respectată de trupele ruse cu condiția ca și forțele ucrainene să adere la ea, scriu editorii de la Agerpres.