Foarte multă lume se confruntă cu probleme când vine de arsuri ale stomacului. Mâncarea pe care o consumăm, mesele neregulate, băuturile acidulate și fumatul ne pot împinge în pragul ulcerului. Ei bine, nutriționistul Mihaela Bilic susține că există un aliment care poate să amelioreze arsurile și să prevină ulcerul. Acest aliment are o eficiență maximă, în special, când este consumat crud sau dacă este gătit doar 2-3 minute.
„Este primăvară, adică sezonul arsurilor de stomac. Trei sferturi din ulcerele de stomac și aproape toate ulcerele de intestin se datorează unei infecții cu o bacterie, nicidecum acidității gastrice, așa cum se credea în trecut. Nimeni nu a crezut că la un pH = 2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar supraviețuiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrică și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase, apare durerea și arsura, deci ulcerul e instalat.”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe o rețea socială.
Barry Marshall și John Warren au primit, în anul 20045, premiul Nobel pentru o descoperire care avea să schimbe medicina. Aceștia au găsit legătura între Helicobacter pilori și bolile de stomac. Ceea ce a fost relevant este că mai mai mult de jumate din populația globului poartă acest virus, dar vor dezvolta leziuni inflamatorii de tip ulcer doar 1 din 5 persoane.
„Vestea bună este că tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare și pune capăt tulburărilor digestive. Vestea și mai bună e că în curând antibioticele ar putea fi înlocuite de un extract concentrat din broccoli.
Sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. În plus, compușii cu sulf au efect alcalinizant și neutralizează toxinele din organism, prin urmare toată familia cruciferelor trebuie inclusă în meniu, de la varză la conopidă și broccoli.
Broccoli este un “dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar și leguma numărul unu în protecția anticancer! Fitonutrienții cu efect anticancer din broccoli au eficiență maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătim minim, fiert la abur 2-3 min.
În felul ăsta protejăm și vitamina C, prezentă din belșug în broccoli. Pentru gust și sănătate puneți un strop de ulei sau parmezan ras, grăsimea crește absorbția de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A”, a mai precizat Mihaela Bilic.
Citește și: Cât de mult ne îngrașă drobul de miel. Mihaela Bilic: „Au un conținut crescut în proteine, dar…”