Care este alimentul pe care francezii îl adoră și românii îl ocolesc? Străinii caută acest preparat, românii strâmbă din nas

Deși, în mod obișnuit sunt asociați cu gastronomia franceză – acolo unde sunt celebri sub denumirea de „escargots” – melcii sunt consumați frecvent și în alte țări mediteraneene, cum ar fi Italia, Spania, Maroc, Tunisia sau Creta. În aceste locuri, melcii sunt pregătiți cu diverse ierburi și condimente, iar preparatele pe bază de melci sunt considerate un deliciu gastronomic.
Irina Dumitrescu
30 apr. 2025, 13:42
Care este alimentul pe care francezii îl adoră și românii îl ocolesc? Străinii caută acest preparat, românii strâmbă din nas

Carnea de melc este considerată unul dintre cele mai fine și rafinate preparate, în diverse colțuri ale lumii, mai ales în Europa și în regiunile nord-africane. În cultura culinară românească însă, aceștia sunt refuzați.

Citește și: Ingredientul pe care trebuie să-l pui peste pieptul de pui atunci când îl gătești. Vei obține un preparat gustos și suculent

În mod obișnuit, românii nu includ melcii în mesele lor de zi cu zi. O posibilă explicație pentru această lipsă de popularitate ar putea fi legată de tradițiile agricole și de dieta bazată pe ingrediente locale, unde alte produse, cum ar fi carnea de porc, pui sau pește, au avut întotdeauna o mai mare importanță.

În România, melcii rămân o raritate și sunt aproape absenți din restaurantele tradiționale sau din meniurile zilnice. Atunci când se găsesc, aceștia nu sunt de o calitate foarte bună, spun specialiștii în gastronomie.

Și în trecut, melcii erau un aliment apreciat și căutat în multe civilizații. În perioada Antichității, aceștia erau considerați o adevărată delicatesă, fiind integrați în rețete sofisticate, mai ales în cadrul Imperiului Roman.

Romanii îi creșteau în ferme speciale, numite „cochilii”, iar melcii erau adesea preparați cu sosuri din ierburi aromate, vinuri și alte ingrediente prețioase. În această perioadă, melcii nu doar că erau o sursă de hrană, ci și un simbol al statutului social. De asemenea, aceștia aveau un rol important în tradițiile culinare de la curțile imperiale, fiind adesea serviți la banchete fastuoase.

Astăzi, melcii sunt un ingredient apreciat în multe restaurante din Franța, dar și din lnțurile de resaturante internaționale. În Franța, melcii sunt un preparat de referință, servindu-se fie ca aperitiv, fie ca parte a unor preparate complexe.

Serviți direct din cochilie, cu unt, usturoi și pătrunjel

Rețeta clasică de melci la cuptor presupune gătirea acestora cu unt, usturoi și pătrunjel, fiind apoi serviți direct în cochilie. În unele regiuni europene, melcii sunt adăugați în diverse sosuri care însoțesc preparatele de paste sau sunt integrați în feluri de mâncare cu carne și legume.

De asemenea, și în Statele Unite, melcii au început să fie din ce în ce mai căutați, iar cererea pentru acest produs continuă să crească, mai ales în zonele cu o mare influență europeană.

Chiar dacă în România melcii nu sunt parte din gastronomia tradițională, aceștia sunt crescuți pe scară largă în anumite regiuni ale țării.

În județul Mureș și în zona de la litoralul Mării Negre, există crescătorii specializați în melci, care îi produc pentru a-i vinde pe piețele externe. Deși în România aceștia nu sunt considerați o specie protejată, activitatea de creștere a melcilor este reglementată și necesită autorizație din partea Agenției pentru Protecția Mediului, scriu editorii de la stiripesurse.ro.

Un alt aspect interesant este faptul că, în ciuda cerințelor administrative, creșterea melcilor poate aduce venituri considerabile. Prețul unui kilogram de melci poate ajunge la 100 de lei, iar producția autohtonă este în mare parte destinată exportului, țările din Europa de Vest, precum Franța sau Italia, fiind cei mai mari importatori.

Astfel, deși nu sunt un aliment des întâlnit în restaurantele din România, melcii reprezintă o adevărată afacere de succes la nivel internațional.

În concluzie, deși melcii sunt în continuare o raritate pe mesele românilor, acest aliment cu o istorie de mii de ani își găsește locul în bucătăriile unor culturi europene și nord-africane. În ciuda lipsei lor în gastronomia locală, creșterea melcilor în România ar fi un sector important, iar tendințele internaționale ar putea aduce acest ingredient exotic și pe mesele din țara noastră, în viitor.

Citește și: Mozzarella in carrozza, un alt tip de cașcaval pane. Rețeta deliciului care a făcut ravagii în rândul locuitorilor din Napoli

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani pe card. Ce se întâmplă la bancomate: Deosebit de grav!
Playtech.ro
Plaja superbă de lângă Capitală: nisip fin, apă limpede și pădure deasă la doar 70 de kilometri de București
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Decizie majoră în CSAT. Cum va fi afectată România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Donald Trump vrea să fie următorul Papă: „Asta ar fi alegerea mea numărul 1!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri