Un inginer a pus bazele unui experiment în care a urmărit mișcarea aerosolilor pentru a stabili locurile dintr-o cameră în care oamenii sunt mai expuși în a contracta virusul. Pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor crește, riscul pentru oricine petrece timpul în aceste camere crește, de asemenea.
O cameră slab ventilată sau un spațiu mic sunt zone cu un risc ridicat. Cu toate acestea, în spații mai mari, cum ar fi sălile de clasă, o bună ventilație reduce riscul, dar probabil nu uniform. Cercetările arată că nivelul de risc depinde foarte mult de ventilație.
Astfel, în timpul experimentului, specialistul a injectat particule de aerosoli într-o sală de clasă, cu o capacitate maximă de 30 de persoane și le-a monitorizat prin intermediul senzorilor. După eliberarea particulelor, acestea au ajuns până în spatele clasei în decurs de 15 minute.
Acest lucru sugerează că, printr-o ventilație adecvată, cel mai mare risc de infectare ar fi pentru persoanele care se află în apropierea celei infectate.
Pe măsură ce crește timpul petrecut în interior cu un individ infectat, riscul se extinde la întreaga cameră, chiar dacă ventilația este bună.
Nu există același risc de infectare în toate părțile unei camere
Este important de amintit că nu toate părțile unei camere prezintă un risc egal. În colțurile unei săli, particulele pot rămâne mai mult, din cauza faptului că aerul ajunge mai greu în acea zonă. Totodată, dacă o persoană se află lângă orificu de ieșire al aerului ar putea fi expusă riscului de infectare, deoarece tot aerul din cameră se îndreaptă către ea.
Potrivit experților, dintre toate instrumentele, ventilația este, probabil, cel mai eficient pentru a minimiza răspândirea infecției. Aproximativ 95 la sută din particulele din cameră vor fi îndepărtate de un sistem de ventilație care funcționează corespunzător în 30 de minute, dar o persoană infectată care se află în cameră va continua să împrăștie particule infectate cu virusul SARS-CoV-2, scrie stirileprotv.ro.