Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. Cine sunt pensionarii favorizați de recalculare

În luna septembrie va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor care aduce cu sine o metodă nouă de recalculare a acestora. Această nouă formulă va favoriza o anumită categorie de români, în funcție de anul nașterii.
Alina Costache
07 feb. 2024, 09:45
Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. Cine sunt pensionarii favorizați de recalculare
Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. Cine sunt pensionarii favorizați de recalculare

Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. La majorarea pensiilor din septembrie, românii vor primi sume mai generoase în funcție de experiența lor de muncă, categoria ocupatională și anul nașterii. Această creștere vine în urma indexării cu 13,8% a pensiilor în ianuarie și va fi aplicată odată cu recalcularea pensiilor din septembrie. Fiecare pensionar va avea pensia ajustată în funcție de mai mulți factori specifici, iar procentele de creștere vor varia de la caz la caz, însă există tabele orientative pentru a ghida acest proces.

Începând cu data de 1 septembrie, oficialii au oferit asigurări că pensiile vor fi majorate și nicio pensie existentă nu va fi redusă. În același timp, va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor care aduce cu sine o metodă nouă de recalculare a acestora. Această nouă formulă îi va favoriza pe cei cu o experiență îndelungată în muncă (ideal peste 35 de ani), va reduce importanța categoriilor de muncă din punct de vedere financiar, dar nu va avantaja pensionarii cu o experiență de muncă sub 25 de ani.

Citește și: Salarii astronomice în Primăria Vaslui. Un secretar primește, lunar, 4.000 de euro, în timp ce un polițist local abia ia 4.000 de lei

Sistemul de pensii publice din România este acum reglementat prin Legea 360/2023, care a fost adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023, fiind publicată în Monitorul Oficial. Această lege a devenit operațională începând cu 1 ianuarie 2024, cu unele prevederi aplicabile imediat și altele amânate până în septembrie.

Conform noii legi, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024 și vor fi recalibrate în septembrie. Astfel, punctul de pensie va fi stabilit la 2.032 lei. De asemenea, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru ambele sexe, fiind introdusă treptat. Un stagiul minim de cotizare de 15 ani va fi necesar pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.

Pentru a afla momentul potrivit pentru pensionare, fie că este vorba de pensie anticipată, parțial anticipată sau pentru limita de vârstă, românii pot accesa în mai puțin de un minut site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, unde vor completa data nașterii și sexul pentru a afla data de pensionare.

Conform datelor Ministerului Muncii, la finalul lunii ianuarie, România avea 4,75 milioane de pensionari, inclusiv agricultori, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă din 2023. De menționat că 156.100 de pensionari provin din sectorul agricol, cu o pensie medie lunară de 917 lei. În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, cu 5.400 de pensionari înregistrati în această categorie. Pensiile de urmaș reprezintă 454.200 din total, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

România avea la finele anului trecut o inflație de 6,6%. Rata anuală a inflației a început 2023 la 15,1%, în scădere puternică față de decembrie 2022, când era la 16,4%, dar a accelerat uşor în februarie 2023, la 15,5%, nivelul maxim atins anul trecut.

Data la care intră pensiile în februarie 2024

Astfel, plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii.

Pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră de obicei pe card în data de 12, cel târziu pe 13.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării. Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare. De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, recent.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate de Doina Pârcălabu, cele mai mari procente de creştere se văd la românii născuţi în perioada ianuarie 1939-decembrie 1944 şi ianuarie-martie 2008, cu majorări de 20-27%. În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 62-63 de ani. Şi la românii născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creşterile sunt de până la 30%, la fel ca şi în cazul pensionarilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948. În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 31-21 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 63 de ani. Creşteri mari ale pensiei vor avea şi românii născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950. La ei se mai observă stagii de cotizare de 34-35 de ani şi vârsta ieşirii la pensie, 64-65 de ani.

„Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, recent, la Antena 3.

Citește și: Salarii mai mari cu 50% pentru această categorie de români! Proiectul de ultimă oră anunțat de Ministerul finanțelor

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)