IGNAT 2023. În conformitate cu tradițiile creștine, românii au obiceiul să sacrifice porcul în ziua de 20 decembrie, în cinstea Sfântului Ignat Teoforul. Procesul de sacrificare implică participarea mai multor persoane, fie rude, fie vecini, care se bucură de deliciile pomanei porcului preparate într-un ceaun. De obicei, acesta este primul preparat pregătit din carnea proaspăt tăiată a porcului.
Citește și: Jumări de porc care ți se topesc în gură! Rețeta cu care îi vei da gata pe invitații de la masa de Crăciun
Cum poți pregăti cea mai gustoasă pomana a porcului? Acest fel de mâncare nu necesită efort considerabil și se asortează perfect cu mujdei de usturoi și o porție de mămăligă călduță.
Majoritatea gospodinelor preferă să pregătească pomana porcului în aer liber, direct într-un ceaun, pe foc de lemne. Pentru a asigura o savoare excepțională, bucățile de carne sunt prăjite alături de o varietate de mirodenii. Iată pașii de urmat pentru a găti o pomana a porcului delicioasă!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima dată se spală carnea de porc proaspătă cu apă rece, iar mai apoi se taie în bucăți mici și se pune la ceaun. Peste carnea tăiată se adaugă apă și se lasă la fiert timp de 30 de minute. Atunci când apa a început să scadă, se adaugă uleiul și se lasă la rumenit bine bucățile de carne.
Pe tot parcursul gătirii se amestecă carnea cu o lingură lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului. Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, piperul și sare după gust, și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Apoi se oprește focul și se pune pomana porcului în farfurii. Se servește caldă, cu puțină brânză rasă pe deasupra, împreună cu mămăligă caldă, și o țuică fiartă. Poftă bună!
În mod tradițional, creștinii ortodocși sacrifică porcii pe 20 decembrie, de Ignat. După ce porcul a fost tăiat și tranșat, se face pomana porcului, adică o friptură care constă în prăjirea bucăților de carne cu tot felul de mirodenii. Pomana porcului este consumată de cei care au ajutat la sacrificarea animalului.
După această masă, gospodinele încep să prepare din carnea de porc preparatele pentru Crăciun, precum cârnații, caltaboșii, tobele și multe altele.
Citește și: Un endocrinolog dezvăluie efectul cărnii de porc. Când și cum dăunează, de fapt, organismului