Care este cea mai bună vopsea pentru ouăle de Paște. Specialiștii avertizează că vopseaua de ouă reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Potrivit studiilor, anumite vopseluri pot conține cantități uriașe de plumb sau diverse substanțe chimice care ne pot îmbolnăvi.
Potrivit specialiștilor, coloranții sau substanțele chimice din vopseaua de ouă pot provoca reacții alergice cutanate sau respiratorii la persoanele cu sensibilitate crescută. De asemenea, din cauza vaporilor care sunt inhalați pot provoca iritații ale căilor respiratorii.
Înainte de a fi vopsite, ouăle trebuie fierte bine, astfel încât să reducem riscul apariției bacteriilor precum salmonela. Pentru a ne da seama dacă un ou este proaspăt sau nu, ne putem folosi de un truc vechi: puneți oul într-un vas cu apă, iar dacă acesta se ridică la suprafață, atunci înseamnă că este vechi.
Abia după ce am fiert ouăle ne putem apuca de vopsit. Specialiștii ne recomandă să folosim o vopsea pulbere, deoarece se zice că aceasta este mai puțin toxică decât celebra vopsea lichidă folosită de majoritatea românilor.
„Conținutul de plumb dintr-o vopsea lichidă, care probabil se folosește direct pe ou, este mare. Respectiva vopsea poate pătrunde prin coajă sau sunt ouă fisurate și pătrunde prin ou. Altfel, riscăm contaminări. (…) Cea mai bună este vopseaua pulbere pentru că este cea mai puțin contaminată și, atunci când o diluăm în apă, contaminarea oului va fi mult mai mică”, susține Alexandru Cîrîc, directo ICA, potrivit rețetesivedete.ro.
Cum este bine să păstrăm ouăle vopsite
După ce le-am vopsit, putem ține ouăle în frigider timp de câteva zile. Dacă le țineți la temperatura camerei, acestea ar trebui să fie consumate în câteva ore.
Atenție, însă, medicii atrag atenția că prea multe ouă de Paște ne îngreunează digestia și ne putem trezi cu intoxicații alimentare. Specialiștii recomandă două ouă la o masă și nu mai mult de trei, patru ouă în ziua de Paște.