Care este cea mai periculoasă meserie din lume. Meseria de tăietor de lemne este considerată a fi cel mai periculos job lume. De exemplu, în America, mor mult mai mulți oameni care se ocupă cu tăierea lemnelor, decât cei care construiesc acoperișuri sau care lucrează în mine, scrie The New York Times.
Multe familii care trăiesc în sud-vestul statului Oregon trăiesc de pe urma exploatărilor de lemne. Cererea mare pentru lemne și lipsa altor locuri de muncă bine plătite în zonele rurale au făcut ca industria forestieră să ofere unele dintre cele mai atrăgătoare locuri de muncă. Deși se plătește destul de bine, există o doză mare de risc.
Conform Biroului de Statistică a Muncii din SUA, din 100.000 de tăietori de lemne, anual își pierd viața aproximativ 100 de oameni.
„Există o combinație de factori fizici – utilaje grele și, bineînțeles, copaci masivi. Adaugă la acestea terenul abrupt și vremea neiertătoare și aspectul rural al muncii și obții un pericol mare”, a spus Marissa Baker, o profesoară la Universitatea din Washington, care a studiat industria exploatării forestiere.
Mulți dintre cei care au această meserie spun că merită să-și riște viața, datorită banilor pe care îi câștigă. Un tăietor de lemne primește în jur de 29 de dolari pe oră. Tăiatul lemnelor este o muncă ce se desfășoară tot anul, muncitorii mergând de obicei de la o companie la alta, în funcție de operațiunile specifice care se desfășoară.
Dacă în 1990, 11.000 de locuitori ai statului Oregon lucrau în industria forestieră, în 2024 numărul lor a scăzut la 4.400.
Dennis Root are 53 de ani și lucrează ca tăietor de lemne de la vârsta de 17 ani. Acesta spune că, în ciuda pericolelor, această există o mândrie și o pasiune în a fi tăietor de lemne.
„Aici, tăiatul lemnelor este viața noastră.”, spune Dennis, potrivit digi24.
De-a lungul anilor, acesta a suferit mai multe răni la locul de muncă. A fost lovit în cap de un buștean și a avut nevoie de mai multe operații de reconstrucție facială. Chiar dacă a încercat de multe ori să nu mai practice această meserie, Root s-a întor de fiecare dată în pădure. Acesta spune că a simțit că pădurea îl cheamă la ea.
Root își amintește că în 2019 un coleg a fost murit după ce a fost lovit de un buștean. Din păcate, medicii care au sosit la fața locului nu au mai reușit să-l resusciteze.
”Există traume care rămân cu tine. Dar le depășești și te întorci la muncă”, a spus bărbatul.
Citește și Cât câștigă un patiser într-o lună. Salariile sunt generoase, dar românii fug de meserie