1. Rusia
În cazul în care am putea strânge la un loc toate pădurile din Rusia, am putea acoperi cu ele întreg teritoriul de astăzi al Australiei. Cu 7,76 milioane km² de pădure, adică 45.40% din teritoriul ţării, Rusia se află pe primul loc în topul celor mai împădurite ţări. Pe de altă parte, industria lemnului contribuie şi ea semnificativ la economia Federaţiei Ruse, aducând anual la bugetul de stat aproximativ 20 de miliarde de dolari pe an. Principalele specii de arbori sunt coniferele, care reprezintă 68,4% din suprafaţa pădurii ruse.
2. Brazilia
Puţin peste 56% din suprafaţa Braziliei este acoperită de păduri, ceea ce înseamnă aproximativ 4,77 milioane km². Desigur, o mare parte a pădurii braziliene este în bazinul fluviului Amazon, pădurea amazoniană rămânând impresionantă în ciuda defrişărilor masive la care a fost supusă în ultima vreme. Spre exemplu, în 2012, aproximativ 20% din suprafața totală a pădurii amazoniene fusese deja distrusă de către om.
3. Canada
Totalitate pădurilor canadiene acoperă aprocimativ 31% din teritoriul ţării, ceea ce înseamnă că ele pot acoperi cu uşurinţă un stat de mărimea Indiei. În Canada, copacii cresc pe o suprafaţă de 3,1 milioane km², ţara fiind, de asemenea, unul dintre cei mai importanti exportatori de lemn din lume. Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în această ţară este bine de ştiut că puteţi găsi oricând aici un loc de tăietor de lemne. În 2010, peste 190.000 de oameni erau implicaţi direct în industria forestieră din Canada, care aduce anual la buget aproximativ 23 miliarde dolari.
4. SUA
Există multe orașe mari în Statele Unite, dar din fericire sunt și destule locuri în care natura se poate desfășura în voie. Pădurile acoperă aproape 31% din țară, adică 3,03 milioane km². Unii copaci au căptătat renume mondial, precum giganții sequoia, din Sequoia National Park, California. Aproape un sfert din pădurile americane sunt în îngrijirea directă a statului, existând nu mai puțin de 155 de păduri naționale. Gestionarea terenurilor din aceste zone are ca obiectiv conservarea, recoltarea lemnului, pășunatul animalelor, protecția bazinelor hidrografice, faunei sălbatice și de recreere.
5. China
Pădurea ocupă doar 18,2% din suprafața Chinei, dar cum țara este foarte mare ea se află pe locul cinci în acest clasament, cu o suprafață de 1,82 milioane km² de copaci de toate felurile. China este pe primul loc în topul celor mai mari exportatori de lemn, aceasta fiind una dintre activitățile legate de boom-ul economic al țării.
6. Australia
Atunci când ne gândim Australia, nu ne vine în minte neapărat pădurea, ci în primul rând deșertul, valurile și Marea Barieră de Corali. Cu toate acestea, 19% din țară este acoperită de păduri, adică aproximativ 1,47 milioane km². Ele se găsesc cu precădere în sud-est, acolo unde întâlnim păduri temperate de foioase, dar și celebrul eucalipt, care le place atât de mult simpaticilor koala.
7. Congo
Peste 50% din suprafaţa statului Congo este ocupată de păduri, ceea ce înseamnă 1,21 milioane km². Pădurea Bazinului fluviului Congo este a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, după cea Amazoniană. Se întinde pe suptafaţa a şase ţări africane, dar în egală măsură este ameninţată de supraexploatarea lemnului. Între mamiferele întâlnite aici remarcăm gorila de munte, specie pe cale de dispariţie.
8. Argentina
Arborii ocupă 945,336 de kilometri pătrați în Argentina, adică 34% din suprafaţa ţării. Pădurea argentiniană ocupă mai multe etaje climatice, astfel că este compusă dintr-o varietate de arbori. Totuşi, predomină pinul, pe care îl întâlnim în proporţie de 50%, urmat de specii de eucalipt (30%). Salcia şi plopul se regăsesc într-un procent de 16%, restul de patru procente fiind împărţit între mai multe specii de arbori.
9. Indonezia
Țara se află printre liderii mondiali în producția de ulei de palmier, această poziţie de top implicând însă şi o tăiere masivă a arborilor. În momentul de faţă 46.46% din teritoriul Indoneziei este ocupat cu păduri, adică 884.950 km². De remarcat că în anul 1900 nu mai puţin de 84% din teritoriul actual al Indoneziei era acoperit de păduri. În momentul de faţă se estimează că aproximativ 73% din exploatările forestiere din Indonezia sunt ilegale.
10. India
În vechime, ţara a fost acoperită aproape în întregime păduri. Astăzi, pădurea ocupă doar 23,6% din teritoriu, adică o suprafaţă de 778.424 km². Alarma a fost trasă de organizaţiile de mediu şi guvernul de la New Delhi și a fost inițiată o politică de reîmpădurire. Tigru, a cărui supraviețuire depinde de pădure, este unul dintre primii care plăteşte prețul defrişărilor masive.
Bonus România. România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori, înregistrate în 2015, ajungând la aproape 100 de raportări pe zi, potrivit celui mai recent raport Greenpeace, publicat anul acesta. Practic, numărul cazurilor de tăieri ilegale s-a triplat faţă de valoarea înregistrată în 2009-2011, când media era de 30 de cazuri pe zi şi a crescut cu 34 de cazuri/zi. În prezent, pădurile în România acoperă 6,90 de milioane de hectare, aproximativ 28% din suprafaţa ţării. În ceea ce privește speciile de arbori care se găsesc în pădurile României, fagul este principala specie forestieră din țara noastră, cu un procentaj de 31% din suprafața terenurilor acoperite cu pădure. Ierarhia este completată de rășinoase (molid, brad, pini etc.), cu o pondere de 26%, diverse specii de foioase tari (carpen, salcâm, frasin, paltin etc.) — cu 20% pondere, respectiv de cvercinee sau stejari (gorun, cer, gârniță, stejar pedunculat etc.) — cu o pondere de 16% în suprafața pădurii. Pe ultimul loc se află grupa diverselor specii de foioase moi (tei, plop, salcie etc.), care ocupă 7% din suprafața pădurii.