Care este cel mai bun lemn pentru afumat slănina. Trucuri banale pentru o aromă perfectă

Afumarea slăninii este o tradiție culinară veche, iar aroma perfectă depinde în mare măsură de tipul de lemn folosit și de pregătirea corectă a cărnii înainte de acest proces. Află care sunt cele mai bune tipuri de lemn, cum să pregătești slănina și ce greșeli să eviți pentru un rezultat impecabil.
Filip Stan
20 dec. 2024, 20:21
Care este cel mai bun lemn pentru afumat slănina. Trucuri banale pentru o aromă perfectă
Care este cel mai bun lemn pentru afumat slănina. Ce reguli trebuie să respecţi pentru o aromă perfectăCare este cel mai bun lemn pentru afumat slănina. Ce reguli trebuie să respecţi pentru o aromă perfectă

Cu ce lemn se afumă slanina. Alimentele afumate au o savoare aparte și, în plus, se conservă mult mai bine în acest fel. Afumarea a fost inventată ca un proces de conservare a alimentelor pentru perioadele în care acestea nu mai erau disponibile proaspete. Procesul de afumare a alimentelor este la fel de vechi precum invenția focului pentru gătit. Înainte de a afuma slănina este bine însă să știm care sunt cele mai bune specii de lemn pentru afumat și ce fel de lemn să nu folosim, scrie cumsa.ro.

Citeşte şi: Secretul celor mai bune jumări de porc. Trucul gospodinelor de la ţară pentru a le face crocante

Pentru a obține o slănină cu o aromă bogată și plăcută, alegerea lemnului este esențială. Cele mai bune opțiuni sunt lemnul de fag, cel mai popular pentru afumare, care oferă o aromă puternică și echilibrată, fiind preferat de mulți gospodari, lemnul de stejar, care oferă un gust ușor mai blând decât fagul, dar rămâne o alegere excelentă pentru afumarea cărnii, lemnul de cireș, măr sau prun, ideale dacă dorești să obții o aromă ușor dulce, şi lemnul de păr, mai puțin utilizat, care oferă o notă fină și diferită, fiind potrivit pentru cei care doresc să experimenteze.

Pe de altă parte, lemnul de conifere (molid, pin, brad) conține rășini care pot da slăninii un gust amar şi trebuie evitat, la fel ca şi lemnul de mesteacăn este nepotrivit, care conferă un gust neplăcut produsului final.

O slănină delicioasă trebuie însă să aibă şi o pregătire corespunzătoare. După ce alegi lemnul, care trebuie să fie sănătos, fără urme de mucegai, putrezire sau ciuperci, se îndepărtează scoarța pentru a evita un fum amar și neplăcut. Optează pentru lemn verde, deoarece acesta produce mai mult fum, ceea ce ajută la intensificarea aromei. Pune slănina în saramură timp de două săptămâni. Saramura trebuie să fie preparată cu apă și sare (pentru conservare), usturoi, boabe de piper negru și cimbru uscat (pentru aromă). După cele două săptămâni, scoate slănina din saramură și las-o la uscat timp de câteva ore. Pune slănina în afumătoare, folosind lemnul ales. Durata afumării poate varia între 2-5 zile, în funcție de preferințe. Pentru o aromă mai intensă, prelungește timpul, dar evită afumarea excesivă, care poate strica gustul.

Citeşte şi: Cum să păstrezi borcanele cu murături după ce le-ai desfăcut. Doar așa nu se vor înmuia și vor rămâne tari și gustoase. Trucul care nu dă greș niciodată

Pentru un rezultat perfect trebuie să menții o temperatură moderată în afumătoare pentru a preveni arderea lemnului. De asemenea, dacă observi că fumul este prea dens sau slănina capătă o culoare prea închisă, intensitatea focului trebuie bredusă. În fine, după afumare, slănina se depozitează într-un loc răcoros și uscat pentru a-i păstra aroma și prospețimea mai mult timp.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Ești obligat sau nu să oprești la trecerea de pietoni dacă persoana care traversează se află pe sensul opus? Ce spune Codul Rutier, de fapt, inclusiv când există și o linie de tramvai
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Distanța de la care încep să măsoare viteza noile radare pe trepied. Frânarea bruscă nu mai funcționează
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vremea distruge minivacanța de 1 mai. Temperaturi scăzute și risc de ninsori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Moartea Papei Francisc, anunțată de un obiect simbolic? Coincidența stranie care i-a cutremurat pe credincioși
Cancan.ro
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Avertisment oficial: De ce nu este sigur să consumi ouă de la găinile crescute în gospodărie
MediaFlux
Trump, acord cu Putin! Răsturnare privind războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”