Vinul fiert este băutura perfectă pentru sezonul rece, devenind un favorit al iernii, mai ales în perioada târgurilor de Crăciun. Folosit încă din trecut împotriva frigului și pentru a aduna familia laolaltă, acest elixir își menține popularitatea datorită gustului său irezistibil și a aromelor calde.
În general, cele mai potrivite vinuri pentru a fi fierte sunt cele cu un conținut de zaharuri reziduale, precum vinurile demiseci, demidulci sau dulci, deoarece dulceața naturală a vinului este deja prezentă în structura sa. Chiar dacă adăugăm zahăr sau, mai bine, miere, procesul rapid de fierbere nu permite o armonizare completă între aciditate și dulceață.
Culoarea vinului nu este un factor major, însă vinul roșu, datorită caracteristicilor sale, este mai eficient în combaterea răcelii. Vinul folosit poate fi alb, roșu sau chiar unul din alte fructe, cum ar fi vișinele. Condimentele utilizate includ scorțișoara, vanilia, cuișoarele și citricele, iar băutura poate fi savurată simplă sau cu adaos de băutură alcoolică, de obicei rom.
Pentru a pregăti cel mai delicios vin fiert, ai nevoie de următoarele ingrediente:
750 ml vin roșu
3-4 linguri de zahăr brun sau miere, în funcție de preferințe
5-10 cuișoare, pentru un gust mai intens
2 batoane de scorțișoară
1 portocală sau 2 clementine
1 lămâie
1 măr sau o gutuie
Citește și Cum să faci cel mai gustos vin fiert în 3 pași. Când se adaugă, de fapt, condimentele
Taie portocala în două, feliază prima jumătate, iar din cealaltă jumătate extrage sucul. Pune vinul și sucul de portocală într-o oală încăpătoare pe foc mic. Taie și mărul, și lămâia.
După ce amestecul începe să se încălzească, adaugă zahărul sau mierea și amestecă până când se dizolvă complet. Adaugă batoanele de scorțișoară și cuișoarele, lăsând amestecul să ajungă aproape de punctul de fierbere. Îndepărtează spuma de la suprafață. După ce vinul a fiert, ia oala de pe foc și adaugă feliile de fructe. Acoperă și lasă amestecul să stea 8-10 minute pentru ca aromele să se infuzeze. Servește vinul fiert în căni și ornează cu felii de portocală, lămâie sau clementine pentru un aspect deosebit.
Vinul fiert nu doar că este savuros, dar are și multiple beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că ajută sistemul imunitar să lupte împotriva răcelilor, vinul fiert este o sursă de antioxidanți și vitamina C datorită fructelor și scorțișoarei. Ingredientele au și efecte antiinflamatoare, ușurând respirația celor care suferă de sinuzită.
Vezi și Cea mai bună rețetă de vin fiert pentru iarnă. Gustul irezistibil al sărbătorilor de Crăciun