Care este cel mai sănătos și ieftin pește pe care trebuie să îl consumi în Postul Crăciunului! Este vorba despre hamsie care este de 10 ori mai ieftină decât somonul și de 15 ori mai utilă decât acesta.
Citește și Mare atenție! Peștele pangasius este toxic! Conține un metal greu asociat cu apariția cancerului
Somonul și păstrăvul se află în fruntea listei celor mai sănătoase specii de pește. Singurul lor dezavantaj este că sunt mai scumpi decât alți pești.
Medicii le recomandă românilor care țin Postul Crăciunului să consume în această perioadă hamsii deoarece îmbogățesc organismul cu sodiu, fosfor, calciu, zinc, iod, magneziu, magneziu, fluor, sulf, crom și fier. De asemenea, acest tip de pește conține vitaminele A, D, E și F.
Mai mult, întărește sistemul imunitar datorită conținutului de aminoacizi, inclusiv omega-3. Este bun pentru sănătatea oaselor, a articulațiilor și a sistemului nervos.
Carnea de pește are multe beneficii, dar pe cât de sănătoasă pare, pe atât de periculoasă poate deveni în anumite condiții. Poate duce chiar și la deces. Ieri, 22 noiembrie, zeci de oameni au fost otrăviți cu pește într-un spital din Vaslui, trei dintre aceștia au murit, iar al patrulea este în stare gravă.
Medicul Virgil Stroescu a făcut dezvăluiri șocante și a explicat de ce consumul de pește ne poate îmbolnăvi. În cel mai rău caz, poate duce la moarte. Multe persoane aleg să consume această carne pentru că aduce organismului un aport de proteine și acizi grași Omgea 3, menține inima sănătoasă și reduce nivelul de colesterol. Carnea poate deveni toxică uneori, pentru că anumite sortimente de pește conțin cantități mari de mercur.
O toxiinfecție alimentară provocată de consumul de pește poate deveni chiar mortală. Specialistul Virgil Stroescu a făcut declarații șocante, după ce 142 de persoane au fost inernate la spitalul de psihiatrie din Murgeni – Vaslui. Trei dintre ei au murit.
„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor. Prin urmare, din două părți este lovit omul.
Se cam moare de la toxiinfecții. Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. În consecință omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a explicat medicul Virgil Stroescu, la Antena 3 CNN.
Medicul mai spune că această carne poate duce la o toxiinfecție puternică. În general, aceste toxiinfecții se produc mai des la copii, atunci când merg în tabere sau excursii.
„Deoarece este un mediu de cultură. Carnea este un mediu de cultură. La consumul de pește se întâmplă destul de des să se întâmple toxiinfecții. În mod normal, când apar toxiinfecții nu verifică nimeni produsele. Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile”, a spus Virgil Stroescu.
Toxiinfecția se poate întâmpla oricui care a consumat mâncarea contaminată. Unii se recuperează de la sine, însă alții se pot îmbolnăvi grav. Cele mai expuse sunt femeile însărcinate, cele peste 65 de ani sau cele care au un sistem imunitar slăbit. Copiii sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi destul de rapid.
Dacă un aliment este contaminat, înseamnă că are în compoziție un microorganism patogen, precum o ciupercă, un parazit sau un virus. Corpul reacționează prin încercarea de a elimina toxinele prin diaree, vărsături sau febră. Simptomele intoxicațiilor alimentare apar la scurt timp și este necesară consultarea unui medic specialist.