Diferența dintre gelato și înghețată poate fi destul de greu de reperat, mai ales că ambele sunt delicioase, răcoritoare și au texturi asemănătoare.
Cu toate acestea gelato și înghețata sunt foarte diferite, iar printre elementele care le separă se numără atât ingredientele cât și regiunile de proveniență istorică ale acestor deserturi.
Gelato este un preparat originar din Italia, ce are o textură moale, elastică și se topește mai greu.
Înghețata provine din munții Chinei și este cunoscută pentru textura densă și cremoasă. Acest deliciu extrem de popular se prepară cu o cantitate mai mare de frișcă în raport cu laptele. Înghețata conține mai multe grăsimi, care sunt responsabile pentru păstrarea aerului în acest preparat înghețat. De asemenea, lipidele conferă și textura ușoară și pufoasă, deoarece acționează ca un agent de legare.
Gelato în schimb are o cantitate mai mică de grăsimi cu mai multe molecule de apă, ceea ce face ca acest desert să fie în mod natural mai dens. Ca regulă general acceptată, bulele de aer, conținute de aceste preparate dulci, constituie diferența principală între înghețată și gelato.
Un desert înghețat este modalitatea perfectă de a vă răsfăța în zilele fierbinți ale verii, însă dintr-o varietate care include înghețată, gelato, șerbet sau granizade, de unde începeți?
Se spune că gelato conține mai puține calorii și, prin urmare, este mai bun pentru cei care țin o cură de slăbire. Cu toate că atât înghețata, cât și gelato sunt făcute cu produse lactate și ambele conțin grăsimi din lapte (numite grăsime din unt), înghețata conține mult mai mult frișcă decât lapte.
Conținutul semnificativ de grăsime din înghețată face ca gelato să pară o alternativă mai sănătoasă. Grăsimile sunt cele care conferă înghețatei o consistența fermă, densă și în același timp cremoasă. Gelato, pe de altă parte, se prepară în principal cu lapte și nu are un procent ridicat de grăsime.
Atunci când spre exemplu preparați frișca acasă, smântâna se transformă destul de repede într-un conglomerat pufos. Dacă ați încerca să faceți același lucru cu laptele integral, rezultatul nu ar fi același. Textura fină a înghețatei datorată conținutului de grăsimi o face să pară mai puțin calorică decât este de fapt.
Gelato-ul este în mod natural mai dens, chiar dacă conține mai puține grăsimi. Textura bogată ar face pe mulți să creadă că acest desert este unul foarte caloric, chiar dacă în realitate lucrurile nu stau deloc astfel.
Diferența în densitate și în conținutul de aer dintre înghețată și gelato sunt elemente importante. Aerul din înghețată face ca desertul să fie unul cu textură solidă și totuși suficient de ușor de luat cu lingurița. Gelato, cu un conținut mai scăzut de grăsimi, trebuie păstrat la o temperatură mai caldă și servit moale. Dacă gelato-ul ar fi depozitat la aceleași temperaturi scăzute utilizate pentru păstrarea înghețatei, ar deveni un bloc impenetrabil.
Toate aceste caracteristici se reflectă desigur în intensitatea aromelor care se află în înghețata și gelato. Potrivit specialiștilor aroma din gelato ar fi mai puțin persistentă, pe când gurmanzii care vor să delecteze cu un un gust puternic vor prefera înghețata.
„Deoarece gelato-ul nu are multă grăsime, aroma se duce mai repede”, spune Tyler Malek, producător de înghețată la faimoasa companie de înghețată Salt & Straw.
Pentru prepararea unui gelato de succes, el alege să folosească arome delicate, cum ar fi fructele. „Aromele mai fructate sunt cele mai bune deoarece nu concurează cu grăsimea”, spune Malek.
În schimb, înghețata este cea mai potrivită pentru aromele puternice și sofisticate.
„Îmi place înghețata deoarece conține ingrediente puternice, cu aromă bogată, datorită grăsimilor care conferă intensitate aromei și contribuie la menținerea acesteia pe limbă mai mult timp.”, susține specialistul, potrivit allrecipes.com.