Care este efectul consumului de dulciuri asupra organismului

Dulciurile, plăcerea nevinovată a tuturor, fac adesea mai mult rău decât bine. Iată care este efectul consumului de dulce în mod constant!
Alina Costache
02 mart. 2018, 09:06
Care este efectul consumului de dulciuri asupra organismului

Nu spune nimeni că nu este corect să te abții pe deplin de la a consuma dulciuri, practic o alimentație echilibrată și sănătoasă trebuie să conțină și dulciuri. Însă secretul constă în ce dulciuri alegi să consumi și în cantitatea ingerată.

În plus, cercetatorii au observat că dulciurile au din păcate un aport foarte mare de zahăr, iar acest aspect este responsabil de crearea unei dependențe deloc sănătoase.

Dependența de dulce se tratează

Cu siguranță că numai gândul sau rostirea cuvântului dulce îți dă anumiți fiori prin corp, ei bine, asta este din cauza faptului că în aceste produse conține adesea o substantă numită amină care este o altă formă a serotoninei. Acest hormon este secretat la nivel cerbral în momentul în care consumi dulciuri.

Astfel se explică senzația extrem de plăcută în momentul în care consumi o prăjitură. De aici rezultă și tentația atât de greu de stăpânit atunci când în fața ochilor îți apare un dulce.

Aspectul prăjiturilor sau al ciocolatei, la care se adaugă mirosul plăcut, transmit creierului nevoia de a consuma produsul respectiv, astfel tentația crește și devine din ce în ce mai greu de stăpânit.

Mai ales în perioadele în care te afli la dietă și știi că îți este „interzis” orice formă de dulce.

Aceasta este una dintre cele mai mari capcane în care cazi de unul singur. Deoarece imediat cum dieta s-a terminat și ai obținut oarecum niscavai ceva rezultate te vei orpi în primul dulce pe care îl consideri drept recompensă.

Și dulcele poate fi sănătos

Pentru a te bucura din plin de toate plăcerile vieții, pentru a-ți menține sănătatea și kilogramele sub control trebuie să aplici o regulă foarte simplă și anume că mișcarea îți oferă inclusiv beneficiul că poți să mănânci orice fel de categorie de alimente atât timp cât există măsură în toate.

Dacă alegi să consumi zilnic o ciocolată vei observa că te vei confrunta cu un temperament oarecum vulcanic deoarece îți oferă o doză de energie mult prea mare și cantitatea de serotonină îți poate oferi senzația de nevoie de odihnă. Astfel apare un contrast destul de nociv pentru organismul tău.

Nici prăjiturile cu multă cremă și frișcă nu te face mai sensibil sau mai romantic. Mai ales dacă e lângă acestea ai un consum mărit de carbohidrați. În acest caz vei fi expus să te enervezi mai ușor și să nu ai o energie constantă pe parcursul zilei.

Pentru a ține pofta de dulce sub control este recomandat să consumi ciocolată neagra cu peste 50% cacao sau cu chilli, în felul acesta vei consuma mai puțin și imediat ajunsă în organism va deveni din aliment medicament.

În plus, ciocolata neagră va contribui activ la îmbunătățirea circulației sangvine aspect ce va favoriza mai ales o mai bună oxigenare a creierului, mărind astfel capacitatea de concentrare și vei scăpa treptat de dependeța de zahăr.

Ferește-te de dulciurile din comerț, alege mai bine să îți prepari în casă o prăjitură asupra căreia să ai controlul total astfel în ceea ce privește cantitatea de zahăr folosită.

Nu uita că și fructele pot înlocui cu brio senzația de a consuma ceva dulce și bun.

Alege să fii activ și să faci cât mai multă mișcare, sportul te va ajuta să scapi de dependența de dulce, va întări rezistența organismului, te va ajuta să capeți și mai multă încredere în sine.

Află ce afecțiuni poți trata cu miere AICI.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație