Cu siguranță ai observat că din ce în ce mai multe WC-uri sunt echipate cu două butoane pe care le folosim atunci când tragem apa. Dar te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care aceste două butoane există? Ei bine, cu această ocazie, vom dezvălui rațiunea din spatele acestor două butoane și ce se întâmplă atunci când apeși pe fiecare dintre ele.
Citește și: Primar trimis în judecată pentru un WC de 100.000 euro la o școală cu 35 de elevi
Conceptul de „spălare dublă” este inițiativa designerului industrial american Victor Papanek, prezentată în cartea sa „Design for the Real World” în 1976, și a fost pentru prima dată implementat în Australia în 1980.
În primul rând, toaletele moderne au două butoane pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege cantitatea adecvată de apă necesară pentru fiecare descărcare, în funcție de tipul de reziduuri sau de gradul de murdărie. Această abordare aduce beneficii semnificative atât din perspectiva mediului și din cea economică.
Cele două butoane au următoarele caracteristici:
Butoane cu două volume de apă. Majoritatea toaletelor cu două butoane includ un buton mai mic sau o opțiune pentru descărcarea cu mai puțină apă și un buton mai mare sau o opțiune pentru descărcarea cu mai multă apă. Aceasta permite utilizatorilor să utilizeze mai puțină apă pentru reziduurile ușoare sau urina și mai multă apă pentru reziduurile solide sau cele mai greu de îndepărtat. De obicei, butonul mai mare ar trebui să utilizeze în jur de 6 până la 9 litri de apă, în timp ce butonul mai mic ar trebui să utilizeze în jur de 3 până la 4,5 litri de apă.
Unul dintre motivele principale pentru care toaletele moderne sunt dotate cu două butoane este reducerea consumului de apă. Descărcarea apei în toaletă reprezintă o parte semnificativă a consumului total de apă într-o gospodărie sau clădire. Prin oferirea opțiunii de a utiliza mai puțină apă atunci când este necesar, aceste toalete contribuie la diminuarea consumului global de apă și implicit la economisirea resurselor.
Se estimează că, adoptând practica spălării duble, o gospodărie poate economisi până la 20.000 de litri de apă pe an, în comparație cu o descărcare obișnuită.
Prin reducerea consumului de apă, toaletele cu două butoane contribuie la conservarea resurselor naturale, mai ales în perioade de secetă sau în regiuni cu resurse limitate de apă. Astfel, acestea aduc un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Utilizarea mai puțină apă în toaletele cu două butoane duce la facturi mai mici pentru apă, atât pentru utilizatori, cât și pentru administratorii clădirilor. Chiar dacă economiile aparent mici pentru fiecare descărcare individuală pot părea neglijabile, acestea se acumulează pe termen lung.