Deși încercăm să ne menținem sănătatea prin consumul de alimente curate, multe dintre cele care par inofensive sunt, de fapt, mai nocive decât cele despre care credem că nu ne aduc beneficii, ci doar dezavantaje. În această continuă căutare de alimente sănătoase, nu ne dăm seama exact ce ar trebui să păstrăm, să eliminăm sau să includem în dieta noastră, crezând că unele produse sunt bune, când realitatea este alta. Asta se întâmplă când eliminăm lactoza sau glutenul.
Pâinea este un aliment obișnuit pe mesele noastre, iar multe persoane nu văd opțiunea de a nu o mai consuma în mod frecvent. Cu gândul că pot alege varianta mai sănătoasă a pâinii, o aleg pe cea fără gluten. În cazul unei persoane intolerante la gluten, consumul pâinii normale poate declanșa o reacție imunitară în intestinul subțire, provocând leziuni care pot duce la complicații grave.
Glutenul se găsește în semințele unor cereale precum grâul, orzul, secara sau spelta, astfel încât multe tipuri de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi eliberat în mediul înconjurător din cauza anumitor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în formă organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură.
Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic, astfel că pâinea fără gluten este cea care conține cea mai mare cantitate de arsenic. Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.
Principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă, urmată de orez și apoi de celelalte cereale, conform datelor incluse în studiul menționat al EFSA. Pentru a ne îngriji sănătatea, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete. Cerealele sunt evidențiate ca fiind o sursă importantă de carbohidrați complecși, care, combinate cu alte alimente, nu au doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului.
În cantități mici, arsenicul nu reprezintă o problemă, însă consumul excesiv trebuie evitat.