Care este pensia medie în România. Norvegienii primesc de la stat de 5 ori mai mult, iar francezii de aproape 4 ori (FOTO)

Românii au printre cele mai mici pensii din Europa. Diferențele față de statele din vestul și centrul continentului din uriașe.
Filip Stan
18 apr. 2022, 13:21
Care este pensia medie în România. Norvegienii primesc de la stat de 5 ori mai mult, iar francezii de aproape 4 ori (FOTO)

La nivel local, dar și internațional se discută din ce în ce mai mult despre sustenabilitatea sistemului de pensii de stat (n.r. – pilonul 1), în contextul crizei economice cu efecte severe pe plan global, anticipată de liderii politici și de analiști.

O statistică realizată de Picodi.com prezintă cuantumul indemnizațiilor de pensionare în 44 de țări ale lumii, printre care și România. În cadrul analizei au fost prezentate sumele nete. Astfel, în țara noastră, pensia medie este de 376 de euro – date raportate de Institutul Național de Statistică (INS), adică 1.857 de lei.

România se clasează în topul Picodi pe locul 28. Norvegienii au cele mai mari pensii medii de stat, 1.797 de euro, de aproape cinci ori mai mari decât cele din țara noastră.

Pe locul al doilea este Elveția, cu 1.704 pensia medie, iar podiumul este completat de SUA, cu 1.482 de euro. Cele mai mici pensii se găsesc în Ucraina – 110 euro, Republica Moldova – 128 de euro și Albania – 128 de euro.

Pensia medie în Ungaria este de 413 euro, iar la vecinii din sud, bulgarii, de 290 de euro.

 

 

Guvernul României și-a asumat reformarea sistemului de pensii

 

Un aspect important de menționat în calculul cuantumului pensiei medii în România este faptul că pilonul I (n.r. – de stat) prezintă puternice dezechilibre. Pentru a le corecta, Guvernul a enunțat măsuri concrete în PNRR.

„Soluții există, dar refuzăm să avem un dialog onest cu românii și nu facem decât să accentuăm dezechilibrele pe seama viitorului copiilor noștri. Trebuie să avem curajul să le spunem părinților noștri că ceva trebuie să se schimbe.

Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate”, se arată în PNRR.

Florin Cîțu a anunțat la finalul anului trecut că reforma pensiilor va trebui implementată până în 2023.

„Noi susţinem ca toate pensiile în România să fie bazate pe contributivitate, pentru că există anumite categorii în România unde există restricţii pentru care nu pot să aibă venituri şi atunci bineînţeles că trebuie să ducem pe toată lumea pe contributivitate. Este un criteriu de la care nu abdicăm.

În acelaşi timp, reforma pensiilor este în PNRR. Va trebui să fie implementată în 2023. Deci, tot sistemul de pensii, toate pensiile – în PNRR scrie foarte clar ‘pensiile speciale sau pensiile de serviciu, toate vor trece pe sistem de contributivitate’ – şi atunci se rezolvă această problemă pentru toate aceste categorii'”, a declarat premierul demis.

Angajamentele Guvernului României cu privire la reformarea sistemului de pensii:

  • transmiterea către Parlament a noii legi privind sistemul de pensii, înlocuind toate prevederile negative ale Legii nr. 127/2019 (inclusiv cele referitoarea la perioada fixă de contributivitate de 25 ani), si propunând o nouă formulă de indexare bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității care să asigure sustenabilitate fiscală și să nu mai permită creșteri ad-hoc;
  • eliminarea indicelui de corecție;
  • creșterea mai rapidă a pensiilor mici cu menținerea anvelopei totale în raport cu PIB, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat,
    modificarea pensionării anticipate;
  • stimularea continuării vieții active și creșterea voluntară a vârstei de pensionare și asigurând sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în linie cu prevederile Strategiei Fiscal-Bugetare;
  • Ministerul Muncii va finaliza legea în prima parte a anului 2022 și o va trimite în Parlament;
  • aprobarea de către Parlament a noului cadru legislativ (eventualele modificări aduse proiectului de lege inițial de către Parlament care ar duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile în raport cu PIB-ul vor fi compensate de Guvern cu măsuri concrete de a crește veniturile bugetare pentru a acomoda aceste creșteri). – Q4 2023;
  • toate dosarele de pensii recalculate – Q4 2022;
  • aprobarea de către Parlament a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – Q4 2022;
  • aprobarea legislației necesare pentru asigurarea sustenabilității Pilonul 2 pensii – Q1 2022.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan