Care este povestea casei de pe bancnota de 10 lei. Veche de sute de ani, locuința, cu foișor și pivniță din piatră de râu, a aparținut odinioară unei familii de boieri din comuna Vlădești, județul Vâlcea.
”Are în jur de 500 de ani. O cunosc de când m-am născut, în 1948, cunosc detalii de când s-au făcut anumite modificări. Ştiu că una este pe la 1833, parcă, apoi o alta, cea mai mare, în 1920 şi ceva, când s-a făcut pridvorul şi scările care duc la pridvor şi s-a renunţat la scările laterale.
Am şi o amintire tristă – că am căzut pe scările acelea, scăpând din braţele unuia dintre unchi. Am locuit trei ani de zile în casa aceasta. Bunica a avut grijă de toţi nepoţii care i-au trecut pragul…”, a povestit pentru Ion Hrenciuc, unul dintre moștenitori, potrivit Mediaflux.ro.
Muzeograful Constantin Ţanea, restaurator în cadrul Muzeului Satului Vâlcean, este cel care a descoperit bijuteria arhitecturală, care a înţeles valoarea istorică a casei şi a propus familiei să o vândă muzeului Astra din Sibiu
În 2006, ”minunea” a ajuns la muzeu. Casa originală a fost demolată, dar inginerii au mers pe structura veche, fiind reconstruită și restaurată.
Casa a fost inaugurată la Sibiu în 2008, de Ziua Patrimoniului, iar la eveniment a participat şi familia de la care s-a achiziţionat, împreună cu alţi membri ai comunităţii.
În odăile mici se găsesc încă obiectele originale care o decorau şi odinioară: o sobă, ulcele, hainele unei femei, dar şi o carte veche, o pereche de ochelari şi o călimară.
Muzeograful Adrian Scheianu de la Muzeul Astra spunea în privinţa asemănării dintre casa de la Vlădeşti şi cea de pe bancnota de 10 lei că: „seamănă foarte bine cu locuinţa care este ilustrată pe bancnota de 10 lei”.