Care este principala cauză a penelor de curent. Vezi ce spun companiile de distribuţie

Penele de curent sunt cauzate de infrastructura deficitară - două treimi din reţele sunt într-un grad avansat de uzură fizică şi 30% din instalaţii au tehnologie din anii '60 - lipsită de investiţiile necesare atât înainte de vânzarea Electrica, cât şi după cedarea distribuţiei companiilor străine.
Romania TV
17 feb. 2012, 15:10
Care este principala cauză a penelor de curent. Vezi ce spun companiile de distribuţie

În ultimele trei săptămâni zeci de sate, în principal din sud-estul ţării, dar şi oraşe, printre care şi Capitala, au fost afectate sever de întreruperile de energie. Cea mai frecventă explicaţie a companiilor de distribuţie a energiei a fost vremea neprielnică, respectiv căderile substanţiale de zăpadă, viscolul şi gerul din cauza căruia a crescut foarte mult consumul de electricitate.

În perioada de iarnă consumul de electricitate creşte, pe de o parte pentru că mulţi consumatori folosesc dispozitive electrice de încălzire, cât şi ca urmare a folosirii unei cantităţi mai mari de energie pentru iluminat.

Reprezentanţi ai operatorului sistemului naţional de transport al energiei, Transelectrica, afirmă că între anii 2001-2008 consumul de energie a crescut constant în România, cu o scădere în 2009, ca efect al crizei economice mondiale. La nivelul anului 2011, consumul de energie era apropiat de cel din 2008.

Între 2001 şi 2011 consumul de energie a avansat cu 14,3%, potrivit datelor Transelectrica.

Reţelele electrice sunt vechi şi neadaptate la consumul actual

Surse din piaţa de energie spun însă că reţelele electrice nu ar fi afectate atât de grav de condiţiile meteorologice dacă ar fi fost modernizate şi adaptate cererii actuale de electricitate.

„Reţeaua electrică, mai ales cea de distribuţie, este învechită şi are mare nevoie de investiţii. Reţeaua de transport, operată de Transelectrica, stă mai bine. Cu toate acestea, nu există riscul căderii sistemului naţional de transport”, au afirmat sursele.

În Bucureşti, siguranța alimentării cu energie ar creşte prin construcţia unei linii de transport, proiect despre care se vorbeşte de peste trei ani, care ar închide inelul de distribuţie. Închiderea inelului de distribuţie ar asigura aprovizionarea Bucureştiului chiar dacă, în zonele învecinate, reţelele ar ceda. Potrivit unor surse, proiectul este în faza studiului de fezabilitate.

Extinderea liniilor electrice nu a ţinut pasul cu dezvoltarea sectorului rezidenţial

În acelaşi timp, extinderea liniilor electrice nu a ţinut pasul cu dezvoltarea sectorului rezidenţial. Astfel, în unele zone, distribuitorii de energie nu au construit la timp noi reţele, iar în aceste condiţii liniile existente sunt suprasolicitate.

Starea precară a reţelelor de distribuţie este recunoscută inclusiv de autorităţi. Astfel, în strategia energetică a României, elaborată de Ministerului Economiei, se menţionează că aproximativ 65% din reţelele electrice de distribuţie a electrictăţii energie au un grad avansat de uzură fizică, iar 30% din instalaţiile aferente sunt echipate cu tehnologie veche de aproape 50 de ani.

Aproape 70% din activitatea de distribuţie a energiei la nivel naţional este controlată de companii străine. Cinci dintre cele opt companii de distribuţie a energiei au fost privatizate în perioada 2005-2008, fiind cumpărate de CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia).

Reţeaua din Bucureşti are o vechime de peste cincizeci de ani

Potrivit companiei Enel România, reţeaua de distribuţie a energiei electrice din Bucureşti are o vechime „considerabilă”, cea mai mare parte a infrastructurii fiind construită cu tehnologia anilor ’60-’70.

Reprezentanţii Enel România spun că în liniile electrice din Bucureşti nu s-a investit înainte de privatizare şi că, în prezent, reţeaua „nu face faţă cerinţelor actuale de consum”.

Enel Muntenia Sud alimentează Capitala şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, după ce a preluat reţeaua de distribuţie în 2008.

Cele mai vulnerabile reţele electrice de distribuţie, din punctul de vedere al vechimii, se află în zonele:

  • Bucureştii Noi
  • Chitila
  • Piaţa Gorjului
  • Roşia Montană (cartierul Militari)
  • stăzile Sibiu şi Braşov (cartierul Drumul Taberei)
  • Principatele Unite
  • 11 Iunie
  • Muzelor
  • Rond Coşbuc
  • Şoseaua Alexandriei
  • Teiuş
  • Pucheni
  • Calea Rahovei
  • Şoseaua Bucureşti-Măgurele cu zonele adiacente
  • străzile Vulturilor
  • Romulus şi Traian din cartierul Pantelimon

Enel a finalizat în luna noiembrie a anului trecut construcţia unui centru de comandă, în care a investit 90 de milioane de euro pentru a controla online staţiile şi componentele reţelei de înaltă şi medie tensiune, dar şi pentru a creşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei.

Grupul italian anunţa în martie 2011 că va investi într-o perioadă de cinci ani aproximativ 800 milioane de euro în cele trei zone în care operează în România, respectiv Dobrogea, Banat şi Muntenia, pentru a creşte calitatea serviciilor şi a securităţii reţelelor. Enel Banat furnizază energie în judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin, iar Enel Dobrogea în judeţele Constanţa, Calăraşi, Tulcea şi Ialomiţa.

De asemenea, Enel arăta anul trecut că a modernizat complet 14 staţii electrice dintre cele 40 de unităţi aferente zonei Muntenia Sud, alte 19 staţii erau aproape finalizate, iar 900 de transformatoare din Capitală urmează să fie înlocuite cu altele care permit o reducere „considerabilă” a pierderilor de energie electrică.

Furtul de energie, o altă cauză importantă

O altă cauză importantă a penelor de curent este furtul de energie. Enel arată că furturile de electricitate din reţele produc daune considerabile atât din cauza consumului necontrolat şi neautorizat, dar mai ales din cauza distrugerii elementelor de reţea, precum cabluri sau transformatoare.

Compania precizează că în 2010 a derulat în Dobrogea, Banat şi Muntenia 100.000 de verificări pentru depistarea hoţilor de energie, operaţiune în urma căreia a constatat 12.000 de cazuri de fraudă.

Grupul german E.ON este prezent pe piaţa furnizării energiei din România din 2005. E.ON Moldova Distribuţie acoperă judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor E.ON România, compania a investit peste 600 de milioane de lei (140 milioabe de euro) în perioada 2005-2010 în reţeaua de distribuţie, în special pentru modernizarea staţiilor de transformare care alimentează cu energie electrică zone mari de consum.

CEZ România acoperă judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Oltenia, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea.

Directorul general al CEZ România, Jan Veskrna, afirma anul trecut că grupul ceh are în plan investiţii de 280-290 milioane lei (65 milioane de euro) anual pe partea de distribuţie a energiei în România.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9