Ministerul Sănătăţii a anunţat care este starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și care au fost transferați în alte unități sanitare.
1. Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București: 11 pacienți, stare stabilă, staționară.
2. Spitalul Universitar de Urgență București: 4 pacienți – 2 pacienți în stare generală bună, urmează să fie externați în zilele următoare; 1 pacient în stare stabilă, stare staționară; 1 pacient în stare gravă (ATI), stabil în prezent.
3. Spitalul Universitar de Urgență „Elias”: 6 pacienți, stare stabilă, staționară.
4. Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”: 6 pacienți: 2 pacienți în secția ATI (1 pacient în stare gravă, 1 pacient în stare stabilă), 4 pacienți în stare stabilă;
5. Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”: 3 pacienți în stare stabilă (ATI).
6. Spitalul Militar Central: 4 pacienți SMC – 2 pacienți în secția ATI, ambii stare gravă/intubați; ROL2 – 2 pacienți în stare stabilă, din care 1 pacient urmează să fie externat (posibil astăzi).
7. Spitalul „Witting”: 3 pacienți, stare stabilă.
8. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 4 pacienți – 2 pacienți în stare staționară, 2 pacienți în secția ATI (1 pacient stabil, neintubat si 1 pacient intubat, în stare gravă).
9. Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”: 1 pacient intubat (ATI) – stare critică.
10. Spitalul Clinic de Urgență Floreasca: 3 pacienți, stare stabilă.
11 . Spitalul Monza – 3 pacienți, stare stabilă.
Citeşte şi: Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu
O echipă mixtă formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani continuă luni cercetările la faţa locului în cazul incendiului izbucnit la un pavilion al Institutului „Matei Balş”, unde erau trataţi pacienţi cu COVID-19.
Potrivit unor surse judiciare, la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei se vor relua audierile de martori, fiind chemate cadre medicale, dar şi rude ale victimelor.
La INML au mai rămas de identificat două dintre victimele incendiului, ale căror trupuri au fost carbonizate.
Anchetatorii desfăşoară şi verificări referitoare la activitatea privind serviciile de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi de pază a spitalului.
Parchetul a deschis în acest caz un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Managerul de la Matei Balş spune ce s-a întâmplat în dimineaţa incendiului şi cine e de vină: „Nu cred că voi uita imaginile cutremurătoare”
Maria Nițescu, Managerul de la Matei Balş, a povestit ce s-a întâmplat în dimineaţa incendiului şi cine e de vină pentru tragedie. Aceasta a precizat că încă este în stare de şoc după toate cele întâmplate.
„La ora 5.10 a sunat telefonul. Era dr. Cătălin Apostolescu, medicul șef de gardă, și mi-a spus: “Maria, incendiu în Pavilionul 5!”. Și acum sunt în stare de șoc…În 15-20 de minute eram în curtea spitalului. Nu cred că voi uita vreodată imaginile cutremurătoare. Toată strada Grozovici era blocată de pompieri, SMURD, ambulanțe. La fel, curtea spitalului.
Când am ajuns, incendiul era deja stins și fuseseră evacuate parterul și etajul I. Personalul de gardă și pompierii evacuau pacienții de la etajele al II-lea și al III-lea cu câte un cărucior, câte o targă, cei mai mulți cu cearșafuri și pături. Îi duceau în camera de gardă sau către ambulanțe SMURD. Coșmar…
Dr. Cătălin Apostolescu era foarte implicat în evacuare. Mi-a explicat că la ora 5.02 a auzit strigăte de ajutor. Camera de gardă se află în zona “verde”, la 2-3 saloane distanță de cel în care a avut loc incendiul.
Zona verde este cea a personalului. În condițiile pandemiei, din considerente epidemiologice, circuitele spitalului au fost modificate pentru a avea o zonă a personalului medical și o zonă pentru pacienți, separate de o zonă neutră, unde personalul se dezbracă și își lasă echipamentul de protecție specific.
Cătălin a deschis ușa către zona roșie și a năvălit fumul. Nu a putut să intre pe acel culoar. S-a întors în camera medicului de gardă, a ieșit în balcon și a mers către cealaltă intrare în pavilion. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce s-a întâmplat și, încă o dată, transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor.
Nu pot să spun nimic sigur. Așteptăm și noi rezultatele anchetei ca să înțelegem ce s-a întâmplat”, a precizat dr Maria Niţescu într-un interviu pentru spotmedia.ro.
Citeşte şi Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine
Manager Matei Balş: „Instalaţia electrică este verificată lunar”
Aceasta a declarat că instalaţia electrică este verificată lunar în toate clădirile din Institut. Mai mult, potrivit managerului, ultima verificare în secţia în care a izbucnit incendiul a fost făcută în perioada 25-27 ianuarie 2021. Dr. Maria Niţescu a mai precizat că instalaţia de oxigen a fost pusă în funcţiune în luna decembrie.
„A fost gândită tocmai pentru a elimina în totalitate tuburile de oxigen folosite la începutul pandemiei. Nevoia de oxigen a crescut de peste 20 de ori în spital. Acest pavilion are prize de oxigen pentru fiecare pat, în toate saloanele, la toate etajele.
De când am preluat funcția de manager, principalele mele griji au fost utilizarea oxigenului și căldura”, a mai precizat managerul.
Maria Nişescu este manager interimar la Institutul Matei Balş din Capitală din 23 decembrie 2020.