Există o tensiune arterială normală, care variază ușor și în funcție de vârstă, scrie divahair.ro. Află care este aceasta și cum să previi hipertensiunea, o afecțiune care poate fi fatală!
Citeşte şi Care sunt principalele probleme sexuale cu care se confruntă bărbaţii şi soluţiile acestora
Tensiunea arterială normală în funcție de vârstă
Probabil știi deja că tensiunea arterială este exprimată de două numere, dar cunoști semnificația acestora? Primul număr (cel de sus) reprezintă tensiunea sistolică, acesta fiind nivelul cel mai ridicat de tensiune pe care îl atinge sângele când este pompat de inimă. Al doilea număr (cel de jos) este tensiunea diastolică și reprezintă nivelul cel mai scăzut de tensiune pe care îl atinge sângele când este împins de inimă prin organism.
Cea mai periculoasă și răspândită problemă este de departe hipertensiunea arterială, care provoacă foarte multe decese în rândul oamenilor trecuți de prima tinerețe, pentru că aceștia au vase de sânge mult mai sensibile, iar tensiunea mărită le poate sparge.
Iată un tabel care îți arată tensiunea arterială normală pentru fiecare categorie de vârstă:
Cum să previi hipertensiunea: patru reguli simple pentru un stil de viață sănătos
Încă din tinerețe trebuie să iei câteva măsuri preventive pentru ca tensiunea arterială să nu îți pună în pericol viața. Un stil de viață sănătos te ajută să îți păstrezi rezistența vaselor de sânge și îți asigură valori normale ale tensiunii arteriale.
Iată ce poți să faci pentru a preveni hipertensiunea arterială:
-menține o greutate normală și ai grijă la grăsimea din zona abdominală: cu cât cântărești mai mult, cu atât inima trebuie să împingă mai puternic sângele în corp și astfel crește mult și tensiunea arterială. Totodată, kilogramele în plus înseamnă acumulare de colesterol în vasele de sânge, ceea ce le fragilizează și obstrucționează circulația sângelui. De aceea, scăderea în greutate este un pas esențial dacă nu vrei să te confrunți cu hipertensiune. Studiile arată că în special grăsimea abdominală este periculoasă pentru tensiune, iar la femei talia nu ar trebui să măsoare mai mult de 89 cm.
-adoptă o dietă sănătoasă: pentru a ține tensiunea arterială sub control, trebuie să consumi mai multe legume și fructe. Carnea trebuie consumată cu măsură și produsele bogate în grăsimi și colesterol trebuie date uitării. Cea mai bună dietă pentru tensiune (care te ajută și să slăbești) este dieta DASH.
-redu cantitatea de sodiu din dietă: știi foarte bine că alimentele sărate sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arterială. De aceea, oricât de obișnuită ai fi să adaugi sare în bucate, ține cont că o singură linguriță are 2300 mg de sodiu, adică limita maximă pe care trebuie să o consumi într-o zi. La aceasta se adaugă toate alimentele pline de sodiu din comerț. Dacă vrei ca mâncarea să fie aromată, folosește ierburi în loc de sare.
-consumă alcool în cantități mici: acesta poate fi medicament, dar și o otravă. Studiile arată că un pahar de vin roșu consumat zilnic poate reduce tensiunea arterială cu până la 4 mm/Hg. Dacă depășești această cantitate, tensiunea arterială poate crește cu câteva puncte.
Dacă știi că ai avut în familie persoane cu hipertensiune, este bine să începi să monitorizezi tensiunea arterială din vreme, chiar dacă nu ai niciun simptom. Cu cât depistezi mai repede o problemă, cu atât tratamentul va fi mai eficient, fie că vorbim despre cel medicamentos sau despre cel care implică mici schimbări în stilul de viață.